Search
Close this search box.

Od Vlade RH očekujemo rješenje koje neće ugrožavati interese hrvatskog gospodarstva!

srbija hr

srbija hrTijekom dopodneva Sindikat PPDIV medijima i javnosti pustio je Priopećenje upućeno Vladi RH vezano uz situaciju na granici sa Srbijom koja, procjenjuju u PPDIV-u, nije dobra, jer će posljedice radi odluke Vlade RH o zatavaranja prometa najviše snositi hrvatska poduzeća, a s njima i hrvatski radnici, poglavito u poljoprivredno – prehrambenom sektoru.

Priopćenje koje potpisuje predsjednik Sindikata ŠImo Orešković donosimo u cjelosti:

Novonastali spor Hrvatske i Srbije, uzrokovan izbjegličkom krizom, a koji za posljedicu ima zabranu uvoza hrvatske hrane u Srbiju predstavlja težak udarac hrvatskih prehrambenim tvrtkama.Gubici su neminovni ne samo za tvrtke koje izvoze u Srbiju, već i hrvatske tvrtke u Srbiji. Nastavi li se ova „situacija“ gubici će biti nesagledivi, a osjetit će ih i radnici zaposleni u tim tvrtkama po pitanjima svojih materijalnih prava, ali i očuvanja radnih mjesta općenito.

Sindikat PPDIV-a Hrvatske apelira na obje strane da političke nesuglasice ne rješavaju preko prehrambeno-poljoprivrednog gospodarstva, već ponovno uspostave političku komunikaciju i pronađu političko rješenje. Nikako na štetu strateške gospodarske grane i radnika!

Treba, pritom, imati na umu podatke Državnog zavoda za statistiku prema kojima je hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, u prvih šest mjeseci ove godine porastao za 12,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Visok rast izvoza ostvarila je i proizvodnja prehrambenih proizvoda, za 18,2 posto, na 419 milijuna eura.

Ponavljamo, neka Vlada RH i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović pronađu političko rješenje koje ne ugrožava interese hrvatskoga gospodarstva!

Predsjednik Sindikata PPDIV-a Hrvatske:
Šimo Orešković