Search
Close this search box.

Predstavnici austrijskog sindikata PRO-GE ponovo su boravili u Hrvatskoj

PRO GEKrajem rujna predstavnici austrijskog sindikata PRO-GE ponovo su boravili u Hrvatskoj gdje im je domaćin bio Sindikat PPDIV. Ovaj put, austrijske sindikalne kolege boravili su u Slavoniji i u pratnji domaćina – predsjednika Šime Oreškovića i njegovih suradnika obišli nekoliko poduzeća u kojima Sindikat PPDIV organizira radnike.

valpovoNa početku svog studijskog putovanja posjetili su poduzeće PPK Valpovo d.o.o. gdje su ih u ime Uprave primili  Zdravko Zubak i Slaven Mijatov  i upoznali sa djelatnostima kojima se poduzeće bavi pa je tako bilo riječi o ratarstvu, voćarstvu, stočarstvu, mlinu i tvornici stočne hrane.

Nakon Valpova, sindikalne delegacije uputile su se prema Bizovcu gdje su posjetile dva OPG-a, a to su OPG Božidar Glavaš sa farmom muznih krava koji ima 300 grla krava, junadi i teladi te OPG Milomir Glavašić koji uzgaja prasad i tovljene svinje od kojih je 220 krmača odnosno ima kapacitet od 3000 tovljenika u jednoj godini. a potom Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo – Zavodu za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku.

kraveDrugi dan boravka u Hrvatskoj posjetili su grupu Žito u Osijeku Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo. Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo je ustanova osnovana od Vlade Republike Hrvatske 1998. godine kao nacionalno ovlašteno tijelo za provođenje poslova iz područja sjemenarstva, rasadničarstva i priznavanja sorti poljoprivrednog bilja pod nadzorom Ministarstva poljoprivrede gdje nas je ugostio Predstojnik ravnatelja Zlatko Mijić i rukovoditelji odjela. 

zitoŠto se tiče grupo Žita koja je ujedno i vodeća prehrambena kompanija u Slavoniji sindikalne goste primili su članovi Uprave Mato Božić i Josip Bičvić te održali prezentaciju od samog nastajanja kopanije od prije 25 godina do danas gdje u sustavu posluje 24 kompanije. Gosti iz Austrije su imali prilično pitanja za domaćine, a nakon ovog ugodnog boravka u sjedištu Žita slijedio je posjet jednoj farmi muznih krava, te posjet gradnilištu  na Ovčari u blizini Ćepina gdje će se u budućnosti proizvoditi najkvalitetniji suhomesnati proizvodi. Time će Žito grupa zaokružiti proces “od polja do stola” i tržištu ponuditi novi brend u potpunosti poznatog porijekla i vrhunske kvalitete. 

sastanakSindkalni gosti i domaćini posjetili su i tvornicu ulja Ćepin koja  također posluje u sustavu Žita i koja je također djelomično pretvorena u gradilište jer se radi na poboljšanju tehnoloških procesa, a  radovi se procjenjuju na više od 15 milijuna eura.

Austrijsku sindikalnu delegaciju činili su Walter Kurz, Sindikat poljoprivrede i predsjednik radničkog vijeća iz Gutsbetrieb Liechtenstein iz Marchfelda, Harald Schneidhofer,  AGRAR – Štajerska, Wolfgang Zuser, Sektorski ured i kolektivno pregovaranje AGRAR i Alois Karner, Sektorski ured i kolektivno pregovaranje AGRAR, dok su  delegaciju domaćina uz predsjednika Oreškovića, činili Ante Krajina – regionalni povjerenik,  Jasmin Kunjko – voditelj ekonomskih poslova, Goran Smrečki – sindikalni povjerenik, Vladimir Bajamić – sindikalni povjerenik, Helena Žeravica – sindikalna povjerenica i članica GO Sindikata PPDIV, Maro Havelka – sindikalni povjerenik, Zdravko Turčinović – sindikalni povjerenik i član GO Sindikata PPDIV i prevoditeljica Helena Krilić. 

tshgradilište