Search
Close this search box.

Hidroregulacija Bjelovar : Poslovanje stabilizirano, izbjegnut predstečaj!

hidroregulacija

hidroregulacijaBjelovarska Hidroregulacija, posrnula građevinska tvrtka čiji su većinski vlasnici sadašnji i bivši radnici i Bjelovarsko-bilogorska županija, na najboljem je putu do poslovnog oporavka.

Podsjetimo, ovog ljeta zbog loših poslovnih rezultata smijenjen je dugogodišnji direktor Željko Patekar, a naslijedio ga je krizni menadžer Vlado Njegovac, koji je prethodno bio preuzeo kormilo Elektrometala. Iako se očekivalo da će Hidroregulacija, baš poput Elektrometala, zbog nagomilanih dugova završiti u predstečajnoj nagodbi čiji je ishod obično potpuno neizvjestan, to se nije dogodilo. Naime, dobavljači i naručitelji radova, banke i ostali vjerovnici imali su dovoljno povjerenja u upravu, ali i Bjelovarsko-bilogorsku županiju kao vlasnika, da će Hidroregulacija uspjeti složiti vjerodostojan i ostvariv program poslovnog restrukturiranja.

– Program financijskog restrukturiranja je dovršen, nadamo se i očekujemo i da će ga prihvatiti banka-kreditor. Takav rasplet dao bi nam vjetar u leđa i pomogao u restrukturiranju poslovanja. Plaće isplaćujemo na vrijeme, imamo određenih zaostataka što se tiče isplate terenskog dodatka, no imamo plan kako da i to riješimo. Imamo punu zaposlenost do kraja godine, radimo i kao izvođači i kao podizvođači na niz lokacija. Primjerice, radimo na izgradnji bjelovarskog trgovačkog centra, izgradnji bazena u Velikom Grđevcu, u Slavoniji… – govori Zlatko Barila, predsjednik Nadzornog odbora. Restrukturiranje poslovanja obuhvatit će i određene nepopularne mjere poput smanjenja broja radnika kojih je danas, u jeku sezone, stotinjak.

Odlazak uz otpremnine

– Svatko tko bude višak, otići će uz otpremninu i na zakonit način. To je nepopularna mjera za pojedince koji misle da je svako radno mjesto zagarantirano do kraja života, ali dobra za budućnost tvrtke – objašnjava Barila. Dosadašnjim tijekom zadovoljan je i župan Damir Bajs koji napominje da situacija u Hidroregulaciji i dalje nije ni lagana ni jednostavna, ali ide u dobrom smjeru.

– Novi predsjednik Uprave zajedno s radnicima i vlasnicima u vrlo kratkom vremenu i nimalo lakim okolnostima povukao je niz poteza. Utvrđeno je stanje financija, plan konsolidacije, obavljeni razgovori s dobavljačima i naručiteljima i vrlo aktivno se radi na restrukturiranju poslovanja – poručuje Bajs koji se već jednom našao u situaciji da spašava vodoprivredno poduzeće. Podsjetimo, riječ je o daruvarskoj Vodoprivredi, koja je prije 15 godina također bila u velikim dubiozama. Račun im je tada bio blokiran na sedam milijuna kuna, čak više i od temeljnog kapitala, a radnici su tužbama pokušavali doći do svojih plaća. Bajs je tada također kao župan uspio pomoći da se Vodoprivreda oporavi, a danas je to jedna od najuspješnijih županijskih tvrtki koja ne samo da uspješno posluje, već i preuzima druge – upravo je Vodoprivreda preuzela Ribnjačarstvo iz Končanice i do sada u obnovu i izgradnju tamošnjih ribnjaka uložila 20-ak milijuna kuna. (Igor Kokoruš)

Izvor/Autor: http://bjelovarac.hr/najnovije/poslovanje-stabilizirano-izbjegnut-predstecaj/