Search
Close this search box.

Jasmin Kunjko u ime Sindikata PPDIV u Bruxellesu sudjelovao na međunarodnoj radionici o prekarnom radu/radu na određeno vrijeme

Jasmin1

Jasmin1U Bruxellesu je početkom listopada održana prva u nizu radionica u sklopu projekta “Zaustavimo prekarni rad odmah-dostojanstven rad i jednak tretman za sve”. Ovaj  projekt aplicirale su europske federacije sindikata ETUF, EFBWW, EFFAT, EPSU, ETF, IndustriALL Europe, UNI Europa i europska konfederacija Sindikata ETUC-a,  sufinanciran je od strane Europske unije i već na ovoj prvoj radionici Sindikat PPDIV Hrvatske imao je svog predstavnika Jasmina Kunjka, voditelja ekonomskih poslova u sindikatu.

Cilj projekta je pronaći način i model kako se boriti protiv prekarnog rada (rada na određno vrijeme) na čitavoj europskoj fronti te je iz tog razloga i održana ova prva radionica kako bi se upoznali sa stanjem u pojedinim granama i pojedinim zemljama.

jasmin3Na radionici je sudjelovalo preko 70 stručnjaka iz 59 različitih granskih sindikata iz 28 zemalja čiji sindikati pripadaju nekoj od 8 navedenih europskih federacija. Tako su Hrvatsku uz predstavnika Sindikata PPDIV predstavljala još tri i to dva iz ETF-a i Dolores Lujić iz STUH-a koja je uz kolegu Kunjka (PPDIV) bila u kvoti EFFAT-a.

Svrha ovog projekta je istaknuti potrebu usklađenja zakonodavstva s obvezujućim minimalnim standardima za sve sudionike diljem Europe u okviru rada i socijalne politike kako bi se izbjegao socijalni damping i nepravedno natjecanje, a sve u svrhu da se osigura pristojan rad i jednak tretman za sve radnike.

jasmin6Cilj je bio također i osmisliti prijedloge rješenja kao što su pravna mišljenja o tome što učiniti kako bi se zatvorile pravne i administrativne “rupe” koje olakšavaju povremeno zapošljavanje i prekarni rad. Bilo je riječi o tome kako treba razviti zajedničku strategiju Sindikata koja bi bila neka vrsta platforme za pristojan i dostojanstven rad svim radnicima. Radionicu su vodili vanjski stručnjaci koji su angažirani na ovom projektu, a to je međunarodna odvjetnička tvrtka iz Švedske čiji je prvi zadatak bio sastaviti pregled akcija dosad poduzetih mjera koje su provodili i ETUF i ETUC u borbi protiv neizvjesnog rada.

Mnogo se govorilo i o tome kako za isti posao postoje različiti uvjeti i različite plaće, zatim o agencijskom radu radnika i koliko je on štetan za čitav odnos na tržištu rada, nadalje o problemima migracijskih radnika i njihovim uvjetima i plaćama kao i o kolektivnim ugovorima.

jasmin7Zaključeno je kako su radni odnosi u pojedinim zemljama komplicirani i da je potrebno napraviti uskladu radnog prava u Europi kako bi ono bilo jednostavnije i onemogućilo zlouporabu, o tome kako nam trebaju jasni, jednostavniji i pošteniji propisi na razini EU, u skladu s normama Međunarodne organizacije rada, Europske socijalne povelje i Programa dostojanstvenog rada.

Govorilo se o potrebi mehanizama za prijelaz radnika koji rade na neizvjesnim poslovima na stalna radna mjesta, o tome kako su Europi potrebni ojačani javni centri za zapošljavanje koji moraju poštivati društveno i radno zakonodavstvo te da to ne mogu raditi privatne agencije za zapošljavanje te o tome kako takve agencije treba prisiliti na poštivanje normi egzistencijalnog minimuma i raznih direktiva kojih se često ne pridržavaju.

Treba napomenuti kako je i ova radionica bila simbolično organizirana na Svjetski dan dostojanstvenog rada te je toga dana u Bruxellesu organiziran i prosvjed na kojem je bilo preko 100.000 sudionika.