Search
Close this search box.

seloOtpis starih dugovanja ključ je za razvoj i za neka poljoprivredna poduzeća, kaže Orešković

Buduća se hrvatska vlada prema seljacima treba odnositi kao ova prema “švicarcima”, izjavio je to Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV, koji okuplja članstvo u poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama Hrvatske. Naime, ovaj je svojevrsni slogan proizišao nakon što je, kako navodi Orešković, čelništvo PPDIV-a ugostilo delegaciju austrijskog sindikata poljoprivrede i prehrane PRO-GE.

Teškoće u poljoprivredi i dalje se nižu

– U sklopu tog posjeta zajedno s kolegama iz Austrije posjetili smo Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo, tvrtke Žito i PPK Valpovo, te dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-a), jedno koje se bavi uzgojem svinja i jedno koje drži muzne krave i bavi se proizvodnjom mlijeka. Riječ je o gospodarstvima koja su prije sedam, odnosno desetak godina u vrijeme ekspanzije hrvatskog sela podizala kredite, uz državne potpore i povrat kapitalnih ulaganja sagradili nove farme i krenuli s proizvodnjom, jedni svinja, a drugi mlijeka. U to je vrijeme otkupna cijena ovih poljoprivrednih proizvoda bila znatno viša. Međutim, kada je prošao rok za poček otplate kredita i kada je trebalo početi vraćati kredite, postao je upitan i plasman ovih proizvoda, ali i njihova je cijena počela padati, a poljoprivrednike je zadesilo i nekoliko izrazito sušnih godina, te više nisu mogli otplaćivati kredite. Mnogi su se iz tih razloga svoje stoke riješili, a drugi su pak od velikih poljoprivrednih kompanija, poput Žita i Belja, tražili da sklope ugovor o uslužnom tovu. Teškoće za poljoprivrednike i nadalje se nižu, naime upravo u vrijeme posjeta spomenutim poljoprivrednim gospodarstvima prošli tjedan čuli smo da je otkupna cijena mlijeka pala za 20 lipa po litri, kaže Orešković, te navodi kako oni u PPDIV-u smatraju da bi između ostalog hrvatskom selu kao pomoć najbolje došlo da im se otpišu potraživanja i da krenu ispočetka. Ta je ideja i njihov svojevrsni slogan “Buduća se vlada prema seljacima treba odnositi kao ova prema ‘švicarcima’”, kako navodi Orešković, nastala nakon jednog od razgovora u ovo predizborno vrijeme s vodstvima stranaka za koje smatraju da bi mogle participrati u budućoj vlasti.

Povećati proizvodnju i smanjiti uvoz

– Kako su neki od stranačkih vođa obećali da će ako dođu na vlast smanjiti uvoz hrane, primjerice HDZ za čak 50 posto, kako bi na taj način oživili obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mi smo kazali da je to nemoguće ako se ne otpišu dugovanja tim OPG-ovima. Ni jedan OPG koji je prezadužen, a to je većina, ne može se razvijati ako ima omču oko vrata, tj. silne kreditne obveze. Otpis starih dugovanja ključ je za razvoj i za neka poljoprivredna poduzeća, kojima su nužne nove investicije jer bez povećanja kapaciteta nema povećanja proizvodnje hrane i konkurentnosti u Hrvatskoj, a ni smanjivanja uvoza – kaže Orešković, te dodaje kako je iznenađen natpisima nekih portala u zadnje vrijeme koji su se obrušili na velike poljoprivredne sustave koji su dobili pozitivne odluke na svoje milijunske projekte iz ruralnog razvoja koji će otvoriti brojna nova radna mjesta.

Orešković navodi da bi vjerojatno svi bili sretni da se i mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu iz sredstava ruralnog razvoja razvijati, no nažalost ovako prezaduženi ne mogu.
– I zato je dobro da u ovom trenutku bar netko iskoristi nepovratna sredstva iz EU-a. Kada se mala poljoprivredna gospodarstva oporave ili kada možda buduća vlada doista učini napor pa pokuša s bankama riješiti nastali problem OPG-ova, onda će i oni moći aplicirati na EU fondove – kaže Orešković.

Zdenka RUPČIĆ

Izvor/Autor: http://www.glas-slavonije.hr/282330/7/Oreskovic-Buduca-se-vlada-prema-seljacima-treba-odnositi-kao-ova-prema-svicarcima