Search
Close this search box.

Sindikat PPDIV kroz sve teže pregovore s poslodavcima i dalje uspijeva sklapati kolektivne ugovore!

šimo copy copy

šimo copy copySindikat PPDIV trenutno vodi teške pregovore u čak 30 hrvatskih kompanija

Hrvatski sindikati, posebice oni koji imaju članstvo u tzv. realnom sektoru, u posljednje vrijeme imaju velikih teškoća sa sklapanjem kolektivnih ugovora s poslodavcima jer se sve više odupiru stavljanju svog potpisa na njih. U povodu toga razgovarali smo sa Šimom Oreškovićem, predsjednikom Sindikata PPDIV.

– Da, to je točno. Danas poslodavci vrlo teško potpisuju kolektivne ugovore, za razliku od nekad, prije 7 – 8 godina, kada smo ih potpisivali s lakoćom. Poslodavci su prihvaćali incijativu o potpisivanju kolektivnih ugovora, pregovarali smo i uglavnom dogovarali obostrano prihvatljive uvjete rada radnika, poput plaća, dodataka na plaću, godišnjeg odmora, materijalnih prava (božićnica, uskrsnica, regres, razne vrste pomoći za radnike, uvjete za rad sindikata i mnoge druge stvari) u njihovim tvrtkama. Danas to više nije tako.

Trenutno, kako doznajemo, PPDIV obavlja pregovore u 14 tvrtki vezane uz potpisivanje kolektivnih ugovora koje ide teškom mukom.

– Ne, samo u 14 tvrtki, nego je to već gotovo 30 kompanija. Prema mojoj procjeni, sklopit ćemo njih 10-ak, dok će preostali ostati u pregovorima dok ne pokrenemo postupak mirenja i možda štrajka.

Zašto se poslodavci opiru potpisivanju kolektivnih ugovora?
– Jednostavno zato što ne žele ništa potpisati, sa svim žele upravljati i mijenjati uvjete rada kad i kako im se prohtije, a to ne mogu ako imaju kolektivni ugovor.

Sindikat PPDIV-a jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji ima štrajkaški fond

Je li odzvonilo kolektivnim ugovorima u realnom sektoru?
– Mislim da nije, nego da je ovo trenutni trend kod poslodavaca, ali moram naglasiti da sve ovisi o sindikatu koji može i treba u takvim slučajevima pokrenuti kolektivni radni spor, provesti postupak mirenja, informirati radnike, provesti referendum i ako treba ići u štrajk, pa da onda vidimo kako će se ponašati poslodavci.

– Osim toga, nadodao je presjednik Orešković, Sindikat PPDIV-a Hrvatske ima mogućnosti financirati radnike u vrijeme štrajka i jedan je od rijetkih u Hrvatskoj, ako ne i jedini, koji ima štrajkaški fond.

Imaju li sindikati u državnim službama slične probleme ili će ih tek imati?
– Sindikati u državnim službama uvijek su bili posebni, plaće i ostala prava radnika financiraju se iz državnog proračuna pa je to sasvim drugačije. Prije su se tu olako sklapali kolektivni ugovori, drugim riječima, kupovani su glasovi za izbore i to je išlo, dok je realni sektor grcao u problemima, gubio radna mjesta i smanjivao broj radnika, tako da više nema tko raditi i zaraditi za državni proračun pa iz tog razloga ni njima neće biti lako dogovarati kolektivne ugovore. 

Zdenka RUPČIĆ

Snaga sindikata su radnici

Kolika je danas snaga sindikata?
– Ako radnici ne budu ili ako nisu članovi sindikata, neće imati ni kolektivni ugovor. Sindikat je tada slab, nema masovnosti, a nema ni borbenosti. Nitko sam ne može napraviti ništa, samo s jakim i borbenim sindikatom možemo napraviti sve. Pritom napominjem da zahtjevi sindikata moraju biti realni i ne smiju ugroziti interese tvrtke. Za takvo nešto treba dobra provjera stanja i analiza svih mogućih posljedica, kako za tvrtku, tako i za radnike.

Izvor/Autor: http://www.glas-slavonije.hr/282722/7/Poslodavci-se-sve-vise-odupiru-potpisivanju–kolektivnih-ugovora