Search
Close this search box.

Regionalna konferencija o razvoju sektorskog socijalnog dijaloga u JI Europi

zagreb

zagrebZagreb, 16. studenoga 2015. – „Razvoj sektorskog socijalnog dijaloga u jugoistočnoj Europi“ naziv je konferencije što ju je 12. i 13. studenoga, u zagrebačkome hotelu Aristos, organizirao Sindikat PPDIV-a, u suradnji sa Zakladom „Friedrich Ebert“ (FES). Konferencija je održana u sklopu Regionalnog vijeća sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije jugoistočne Europe, a u njezinu su radu sudjelovali predstavnici članica iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Turske i Hrvatske.

Uz domaćina Šimu Oreškovića, predsjednika Sindikata PPDIV-a, prisutnima su se uvodno obratili Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Harald Wiedenhofer, glavni tajnik EFFAT-a, Valeska Hesse, direktorica FES-ova Regionalnog projekta, Max Brandle, direktor Regionalnog ureda FES-a u Zagrebu, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, Juraj Orenda, načelnik Sektora prehrambene industrije Ministarstva poljoprivrede, te Goran Pajnić, predsjednik HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede.

O potencijalima sektorskog socijalnog dijaloga, njegovu razvoju i perspektivama u regiji, govorio je Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kako, među ostalim, reče, sektorski socijalni dijalog je, zapravo, dimenzija industrijskih odnosa koja se tek razvija i restrukturira. Dobrim je dijelom pod utjecajem razvoja na razini Europske unije i tom je kontekstu potrebna i zasebna nova definicija kako bi se razlikovao od kolektivnog pregovaranja na razini grane djelatnosti. Sektori postaju neka vrsta interesnih udruženja – točka konvergencije interesa između poslodavaca i sindikata unutar jednog sektora. Zaključno je sudionicima Konferencije poručio kako rade pionirski, ali dobar posao.

Svoja sindikalna iskustva sa sudionicima Konferencije podijelio je i Gerhard Riesse iz austrijskog sindikata PRO-GE, a, Konferenciji, također prisutna, Ljubomira Lončar, tajnica Sindikata turizma i usluga Hrvatske, koji je zajedno s PPDIV-om član EFFAT-a, govorila je o kampanji STUH-a „Fair hoteli“, stanju u sektoru te sličnostima sektora koji zastupa s poljoprivrednim sektorom. Svoje viđenje socijalnog dijaloga iz perspektive poslodavaca prezentirala je Natali Komen Bujas iz HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma.

Predstavnici zemalja sudionica Konferencije podnijeli su i izvještaje o sektorskom socijalnom dijalogu u svojim zemljama, a kroz rad u grupama razmijenili su ideje o unapređenju sektorskog socijalnog dijaloga.

{vsig}vijesti/2015/zagreb{/vsig}