Search
Close this search box.

Izbori u sindikalnim podružnicama glavna tema Zbora III. regije Sindikata PPDIV

Ludbreg

LudbregU Ludbregu, 02. 12., održan je Zbor Regije III na temu predstojećih izbora u sindikalnim podružnicama ususret Kongresnoj godini.
Nakon što je Glavni odbor donio Odluku o provođenju izbora u sindikalnim podružnicama, bila je ovo prilika da se naši kolege dodatno informiraju o samoj proceduri provođenja izbora i da se razjasne sve eventualne nejasnoće vezano uz to.

Zbor Regije otvorio je svojim izvješćem o stanju na Regiji i aktivnostima u sindikalnim podružnicama Regionalni povjerenik Davor Vrbek. Izviješće je podijelio na nekoliko dijelova, pa su tako prisutni mogli čuti kakvo je stanje u pogledu kolektivnih pregovora na Regiji, promjenama i formiranju novih podružnica, problemima neredovite isplate plaća i radnog vremena u dijelu podružnica, te ostalim aktivnostima koje su se zbivale od posljednjeg Zbora do danas. I dok se pregovori provode, kako smo imali prilike čuti, sa više ili manje poteškoća, veliki problem je neredovita isplata plaće u našim podružnicama Vrt Bjelovar i CRSH Križevci. Jednako tako veliki problem je radno vrijeme i njegova evidencija, ponajprije u SP Zdenka. Što se ovog potonjeg tiče, očito je postalo pravilo da poslodavci prikrivaju stvarno radno vrijeme radnika, te vode dvostruke evidencije.

U drugom dijelu Zbora prisutnima se obratio predsjednik Orešković koji je govorio o trenutnim i predstojećim aktivnostima Sindikata PPDIV na području same Regije III, ali i šire. Istaknuo je tako da na području ove Regije trenutno djeluje 36 podružnica, te da zasigurno ima prostora za povećanje obzirom da postoje poduzeća gdje nismo sindikalno organizirani i kako je jedna od naših zadaća da uđemo u ta poduzeća i upoznamo radnike sa našim vrijednostima kako bi nam pristupili prije svega u cilju vlastite zaštite. Osvrnuo se i na stanje oko kolektivnih ugovora na području Regije III kazavši kako trenutno ima 14 aktivnih KU, te kako se intenzivno vode pregovori u nekoliko naših poduzeća koji za cilj imaju unapređenje prava radnika upravo kroz kolektivni ugovor.

Posebno je naglasio kako moramo pojačati inicijative oko provođenja izbora za radnička vijeća i povjerenika radnika za Zaštitu na radu. spomenuo je i kako je pokrenut postupak utvrđivanja reprezentativnosti na nivou Grane kako bi se pristupilo pregovorima oko sklapanja granskog kolektivnog ugovora čime bi se pomoglo i onim radnicima gdje poslodavci apriori odbijaju kolektivne pregovore, a kroz svoje Pravilnike prava radnika utvrđuju veoma nisko.

Govoreći o predstojećim izborima, koji se odvijaju svake četiri godine, istaknuo je veliku važnost samih izbora. Radnici u svojim poduzećima od izabranih predstavnika zasigurno očekuju veliku aktivnost i iz tog razloga to moraju biti ljudi koji će raditi stvarni sindikalni posao. Moraju biti spremni uhvatiti se u koštac sa svim problemima i biti vrlo proaktivni kako bi uvijek uz sebe imali kritičnu masu za moguće krizne situacije. Isto tako treba voditi računa o zastupljenosti mladih i žena obzirom su to populacije koje zasigurno nedostaju.

Objašnjavajući sam postupak izbora, osvrnuo se na razliku u provođenju izbora u podružnicama do 75 članova i onih koje broje više od toga broja. I dok kod prvih, svi članovi čine sindikalni skup, ove veće provoditi će prvo izbore po svojim organizacijskim cjelinama na kojima će se predlagati i izabirati povjerenici te delegati za glavni skup na kojem će se onda birati glavni povjerenik i članovi financijskog odbora. Pozvao je sve prisutne da ozbiljno pristupe postupku izbora i naglasio kako će od strane regionalnog povjerenika i stručnih službi Sindikata imati svu potrebnu pomoć u provođenju izbora u svojim podružnicama.

Na samom kraju Zbora, predsjednik Orešković, pozvao je sve na maksimalnu suradnju u pogledu predstojećih aktivnosti u izvršavanju uloga i zadaća Sindikata, te svim okupljenima, članovima njihovih obitelji i radnicima u poduzećima gdje djelujemo poželio sve najbolje ususret predstojećim blagdanima.

Regionalni povjerenik Regija III
Davor Vrbek

{vsig}vijesti/2015/zborovi{/vsig}

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA