Search
Close this search box.

Deloitteovo istraživanje o porezima: Hrvatska među porezno najnesigurnijim zemljama

porezi

poreziČak 89 % ispitanika u Hrvatskoj poreznu nesigurnost kod nas ocjenjuje većom nego u drugim zemljama Europe.Kao glavne uzročnike nesigurnosti navode česte i retroaktivne izmjene zakona, manjak javno dostupnih uputa te učestale promjene prakse i pravila poreznih vlasti, pokazuje Deloitteovo istraživanje o porezima u Europi i Hrvatskoj, provedeno tijekom rujna i listopada 2015.

„U kontekstu porezne nesigurnosti, Nizozemska (90 % ispitanika), Švicarska (82 % ispitanika), Luksemburg (80 % ispitanika) i Norveška (72 % ispitanika) najsigurnije su zemlje u Europi. S druge strane, Francuska (100 % ispitanika), Italija (93 % ispitanika), Hrvatska (89 % ispitanika), Portugal (82 % ispitanika) i Belgija (77 % ispitanika) ocijenjene su najnesigurnijima“, navodi Dražen Nimčević, partner zadužen za Odjel poreznog savjetovanja u Deloitteu.

„Porezni stručnjaci diljem Europe smatraju kako bi veća sigurnost, predvidljivo i susretljivo postupanje poreznih uprava, kao i pojednostavljenje poreznih sustava, poboljšali konkurentnost gospodarstava u kojima posluju“, dodaje Nimčević.

Najčešće spominjani izvori nesigurnosti u Hrvatskoj su česte zakonske promjene, čak 72 %, što je znatno povećanje u odnosu prema prošloj godini, kada je taj razlog navelo 57 % ispitanika, zatim nedorečenost, manjkavost i često sporna javna dostupnost uputa (50 %) te manjkavost i nejasnoća u izdavanju poreznih mišljenja (44 %). Osim u Hrvatskoj ta su tri izvora porezne nesigurnosti navedena i u ostalim europskim zemljama.

„Općenito, oko dvije trećine ispitanika u Hrvatskoj svoj odnos s poreznim vlastima ocjenjuje dobrim, a 22 % smatra ga vrlo dobrim, a 11 % lošim. Za razliku od svojih kolega u Europi, porezni stručnjaci u Hrvatskoj nisu naveli da imaju odlične odnose s poreznom upravom (9 % Europa), kao ni da imaju izuzetno loše odnose (1 % Europa)”, komentira Helena Schmidt, direktorica u Odjelu poreznog savjetovanja u Deloitteu, te nastavlja: „Slično kao ni ispitanici iz ostalih europskih zemalja (85 %), oni iz Hrvatske nisu percipirali promjenu svog odnosa s poreznom upravom u posljednjih godinu dana (94 %). Ono što bi, prema ispitanicima, pridonijelo poboljšanju odnosa je konzistentniji pristup i savjeti koje daju porezne vlasti.“

Istraživanje je pokazalo da se porezne vlasti europskih zemalja najviše fokusiraju na PDV, porez na dobit te na porez na dohodak. Kada govorimo o poreznim odjelima tvrtki u Hrvatskoj, ispitanici smatraju da je za uspješnost njihova odjela najvažnija pravodobnost podnošenja poreznih prijava i usklađenost (78 % posto), bliska povezanost s poslovnom organizacijom i njezinom strategijom (71 %) te izvjesnost oko pitanja poreznih obveza (78 %). U Europi je odnos sličan, pa je pravodobnost podnošenja poreznih prijava i usklađenost najvažnija (75 %), a slijede izvjesnost oko pitanja poreznih obveza (72%) i bliska povezanost s poslovnom organizacijom i njezinom strategijom (66 %).
Zdenka RUPČIĆ

Izvor/Autor: http://www.glas-slavonije.hr/