Search
Close this search box.

Državna ergela Đakovo i Lipik ima novi kolektivni ugovor

Ergela

Ergela

Pregovori oko novog Kolektivnog ugovora u Državnoj ergeli Đakovo i Lipik u Đakovu uspješno su završeni. Državnu ergelu kao poslodavca u pregovorima je zastupao  ravnatelj Ustanove  Nidal Korabi dok su u ime Sindikata PPDIV pregovarači bili povjerenici Ivan Kuna i Damir Jakšić.

Kolektivni ugovor potpisan je na   vrijeme od čak pet godina i u njemu je zadržana razina prava radnika iz ranijeg kolektinvog ugovora kojemu je istekao rok  primjene.

Sami  postupak pregovora zapoečo je upućivanjem prijedloga novoga kolektivnog ugovora Upravi, te upisom u evidenciju reprezentativnih sindikata u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Unatoč svim poteškoćama zadržana su sva prava radnika iz nekadašnjega kolektivnog ugovora, a izvršena je i uskladba  sa odredbama Zakona o radu, Zakona o zaštiti na radu, te sa odredbama Temeljnoga kolektivnog ugovora za službenike i namještenike.

Plaće su utvrđene u osnovice za izračun plaće (sukladno Zakonu o osnovici plaće u javnim službama osnovica iznosi 5.108,84 kune), uvećan za 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža te rasponu koeficijenata od 0,582 do 3,007, s time da će po novome Kolektivnom ugovoru plaće biti ukupno veće za nekoliko postotaka radi dodataka na plaću i to naročito radi dodatka za rad u posebnim uvjetima od 5%.

Drugi dodaci na plaće su u rasponu od 10% do 150%. Ugovorene su i jubilarne nagrade, otpremnine i druge potpore u raznim slučajevima te naknade troškova prijevoza s kojim je regulirano pravo naknade radnika u visini ukupnih stvarnih troškova sredstava javnog prijevoza.

Novi Kolektivni ugovor rezultat je zajedničkog rada  i uvažavanja međusobnih interesa i pozicija poslovodstva i sindikata, a radnike u Državnoj ergeli obzirom na organizaciju rada, zastupaju dvije  podružnice Sindikata PPDIV i to jedna u Lipiku, a druga u  Đakovu. Sami tim i sklapanje Kolektinvog ugovora zajednički je uspjeh obiju strana u pregovorima, jer su ugovorene realne vrijednosti koje neće ugroziti  poslovanje Ustanove, jer uspješno poslovanje zajednički im je interes, jer je ono i osnovni preduvjet  za daljnje unapređenje materijalnog položaja radnika. 

Sada, nakon uspješno završenih pregovora, slijedi ovjera novog Kolektivnog ugovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava obzirom da je njegova primjena u dvije županije.

{vsig}vijesti/2015/ergela{/vsig}

REGIONALNI URED
OSIJEK - REGIJA II.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija)

karta-regija2-ppdiv
Kristijan Mak

KRISTIJAN MAK
područni povjerenik

Trg Ante Starčevića 10/2
31000 Osijek
tel. 031/209-506
fax. 031/209-504
mob. 099/2095-350
kristijan.mak@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA