Search
Close this search box.

Sindikat PPDIV uputio otvoreno pismo Upravi Koke iz Varaždina radi sve težeg položaja radnika u tom poduzeću

cekin

cekinPredsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković tijekom dana je uputio otvoreno pismo/prosvjednu notu Upravi varaždinskog poduzeća Koka d.d. radi ignoriranja sindikalne inicijative za otpočinjanje socijalnog dijaloga, jer je položaj radnika u ovom poduzeću sve teže, a kršenje radnih zakona od strane poslodavca postalo pravilo ponašanja.

Pismo Sindikata PPDIV upućeno predsjedniku Uprave Koke d.d. Dragutiu Drku i članu Uprave Stjepanu Sabljaku donosimo u nastavku u cijelosti:

Poštovana gospodo!

U više navrata Sindikat PPDIV Hrvatske zatražio je sastanak sa Upravom Koke i Vindije koji se unatoč naših opetovanih zamolbi nikada nije održao.

Pored zamolbe za sastanak obratili smo Vam se u više navrata i to sa prijedlogom za Kolektivno pregovaranje, te da provedete naplatu sindikalne članarine po našim napucima kao i da ste dužni primjeniti Kolektivni ugovor za graditeljstvo zbog predmeta poslovanja po Statutu društva na što Vi nikada niste dali nikakav odgovor i niste proveli traženo što Vam je bila zakonska obveza.

Jedino smo u svezi društva Koka pozvani u Inspekciju rada kod Ravnatelja koji nas je obavijestio o Inspekcijskom nadzoru i o nizu prekršaja koji su utvrđeni nadzorom o čemu smo obavijestili kolegu Božu Đurasa, glavnog sindikalnog povjerenika.

Pošto Sindikat PPDIV cijelo vrijeme ima komunikaciju sa sindikalnim povjereništvom, a bili smo prisutni i na Izbornom sindikalnom skupu održanom nedavno, te kako nam se gotovo svakodnevno obraćaju radnici Koke moramo Vas upozoriti na uznemirujuće stanje u svezi ostvarivanja prava radnika.

Upozoriti ću samo na dio najizraženijeg kršenja prava radnika, a to je radno vrijeme, preraspodjela radnog vremena i neplaćanje prekovremenog rada.

Prvo, u društvu uopće nije uvedena preraspodjela tako je sav rad radnika preko 40 sati tjedno prekovremeni rad, to Vam je valjda jasno.

Drugo, takvog rada na kojeg prisiljavate radnika da radi ima ogroman broj sati, a izraženo u danima to je kumulirano 10, 20, 30, pa i 40 dana po radniku, o tome valjda imate informaciju.

Pitam Vas: kada mislite platiti radnicima odrađene sate ili kad im mislite omogućiti slobodne dane, kako Vi to kažete, što po zakonu nije moguće?

Informirani smo da ste u više navrata imali nadzor Inspekcije rada i Inspekcije Zaštite na radu pa se pitamo: zar i pored višekratno utvrđenih prekršaja, pa i kaznenih djela koje je utvrdila Inspekcija ipak konstantno kršite prava radnika?

S kojim pravom to činite? Zašto Vam treba da Vas radnici prozivaju i imaju negativno mišljenje o Vama?

Uvjeren sam da Vam suradnja sa Sindikatom PPDIV-a Hrvatske može pomoći da se razrješi nastalo stanje, te Vam u tom pravcu predlažemo sastanak u najskorijem roku prema Vašem raspoloživom tetminu.

U protivnom ćemo biti prisiljeni poduzimati druge mjere koje nam zakonski stoje na raspolaganju, pa i o svemu obavijestiti javnost.

Sa poštovanjem!

Predsjednik Sindikata PPDIV-a Hrvatske

Šimo Orešković

 

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA