Search
Close this search box.

Delegacija PPDIV-a posjetila kolege iz KŽI-a Slovenije

slo2

slo2U najstarijem Slovenskom gradu Ptuju na rijeci Dravi na samom istoku Slovenije Sindikat KŽI ugostio je delegaciju Sindikata PPDIV-a iz Hrvatske 16. i 17.-og ožujka. To je bio tradicionalan susret dvaju sindikata i sindikalnih kolega koji se jednom godišnje nalaze i izmjenjuju svoja iskustva i raspravljaju o svojem sindikalnom radu te uvijek imaju i radni posjet nekoj od podružnica domaćina. Ovog puta to je bila mesna industrija Perutnina Ptuj i vinarija koja djeluje u sustavu Perutnine.

Delegaciju KŽI su predvodili predsjednik i tajnik Sindikata KŽI, te kolege iz Perutnine, a delegaciju Sindikata PPDIV-a Hrvatske uz predsjednika činili su Ksenija Horvat, dopredsjednica, Jasmin Kunjko voditelj ekonomskih poslova i Davor Vrbek, regionalni povjerenik III regije.

U prvom dijelu susreta slovenske kolege su upoznale delegaciju iz Hrvatske o povijesti Ptuja te su posjetili i stari Ptujski podrum. Ptujski vinski podrum je najstariji vinski podrum u Sloveniji koji oduševljava svojom pričom jer dok šećete gradom, vi zapravo koračate iznad samog podruma. Ispod vaših nogu nalazi se jedan posve drugi svijet a da vi toga uopće niste svjesni. U podrumu se nalazi i arhiv vina koja sadrži jednu od najznačajnijih kolekcija vina u tom dijelu Europe. Najstarija boca datira iz 1917. godine, što je čini najstarijom bocom vina u Sloveniji. U podrumu su i bačve stare 100 i više godina kapaciteta od 3000 do 30000 litara. Domaćini su nas upoznali i o poslovanju i značenju vinarije za ovaj kraj kao i o vinogradima koji su u okolici.

Drugog dana na rasporedu je bio posjet industriji mesa odnosno pilića u Perutnini. Perutnina je poduzeće koje ima najviše standarde kvalitete, sigurnosti i ekologije. Povijest joj seže unazad 110 godina i najveća je mesoprerađivačka industrija u JI Europi. Glavna poljoprivredna tvrtka u Sloveniji koja obrađuju polja i provodi suvremene metode održive poljoprivrede. Imaju svoju tvornicu stočne hrane i proizvode vlastite sirovine. Zapošljavaju više od 3500 radnika u 8 zemalja. Tamo smo vidjeli čitav proces proizvodnje mesa, rasjekaonu, i pakirnicu pilića. Bio je to jedan zanimljiv posjet gdje se moglo dosta toga vidjeti i čuti od ljudi koji tamo rade.

Na kraju zajedničkog susreta još je bilo riječi i razmjena informacija o međunarodnim aktivnostima i sudjelovanju u njima, posebno o skorom susretu Vijeća JIE te promjenama koje se namjeravaju raditi u sklopu te europske konfederacije na idućem sastanku u Turskoj. Na samom kraju susreta, Predsjednik PPDIV-a je zahvalio na gostoprimstvu te pozvao slovenske kolege da nam se u svibnju pridruže na našim sportskim susretima.

Jasmin Kunjko
Voditelj ekonomskih poslova