Search
Close this search box.

Radnicima Podravke i Belupa šest milijuna kuna stimulacija, sindikati zadovoljni

podravkanovo

podravkanovoOko 4.000 radnika Podravke i Belupa dobit će do kraja svibnja stimulacije čiju su isplatu poslodavac i sindikati dogovorili na temelju dobrog poslovnog rezulatata za prošlu godinu. Od 397 milijuna kuna neto dobiti, radnicima Podravke bit će isplaćeno nešto više od šest milijuna kuna.

Ovo je posebna nagrada radnicama i radnicima za doprinos u postizanju poslovnog rezultata, poručio je predsjednik Uprave Zvonimir Mršić te izrazio uvjerenje da će im to biti dodatni poticaj da i ove godine budu spremni dati svoj maksimalni doprinos u kreiranju budućnosti Grupe Podravka.

Zadovoljni postignutim dogovorom su i u sindikatima, a glavna povjerenica najvećeg u Podravki PPDIV-a Ksenija Horvat Dravi.info je rekla: – Ja sam zadovoljna. Mislim da smo našli optimalno rješenje koje neće previše opteretiti poslodavca, a da će i radnici biti zadovoljni. Nije to malo. No moram reći, kod ovih izračuna, radnici s manjim primanjima dobit će veći neto iznos stimulacije, a radnici s malo većim primanjima dobit će nešto manji iznos. Mislim da smo odradili dobar posao. Mislim da smo doista odradili posao koji se od sindikata i očekuje.

Dogovoreni iznosi rezultat su čini se ne baš lako postignutog kompromisa između poslodavca i predstavnika radnika, kaže Ksenija Horvat. Naime, prema Kolektivnom ugovoru trošak poslodavca po svakom radniku bio bi 2.000 kuna. A kako je ovo bilo prvi puta da radnici Podravke imaju pravo na isplatu stimulacije, pri čemu je poslodavac isplatu ovog prava stavio pod upitnik, zbog velikog troška: – …imali smo dilemu da li s poslodavcem pregovarati o kompromisnom iznosu te stimulacije.

Uzeli smo naime u obzir da neto dobit nije rezultat samo redovnog poslovanja već i izvanredne stavke poput dobiti akviriranog Žita te porezne olakšice koje su proknjižene za kompaniju Belupo, a koje će tek sljedećih godina stvarno doći na račun kompanije. Dakle, imali smo dilemu da li ući u pregovore i dogovarati kompromisni iznos ili se ne dogovarati i prepustiti radnicima i našim članovima da u slučaju neisplate stimulacije svoje pravo iz kolektivnog ugovora potraže putem radnih sporova.

– Procijenili smo da bi bilo mudrije i za kompaniju i za naše radnike da se dogovorimo oko nekog kompromisnog iznosa. Dogovorili smo se da to bude ukupni trošak za poslodavca 1.558,00 kn odnosno neto iznos po radniku od 800,00 do 1.030 ili 1.050 kn.

Osim isplate na račune, radnici mogu izabrati da im poslodavac stimulaciju isplati u njihov treći mirovinski stup. Tako će im iznos od 1558 kn bruto II biti neoporeziv, zaključila je Horvat te izrazila zahvalnost radnicima i članovima na strpljenju, ali i poslodavcu na kooperativnosti. (Sandra  Levak – Miklošić)

Izvor/Autor: http://drava-info.hr/