Search
Close this search box.

U Mesnoj industriji Vajda iz Čakovca potpisane izmjene i dopune kolektivnog ugovora

vajda

vajdaNakon što je krajem prošle godine došlo do promjene vlasničke strukture u ovom poduzeću, u ožujku su od strane poslodavca stigli prijedlozi za izmjene pojedinih stavki kolektivnog ugovora. Kao razlog navedene su potrebe prilagođavanja pojedinih odredbi kolektivnog ugovora zakonskim promjenama koje su se u međuvremenu dogodile, ali i djelomično i radi potrebe prilagođavanja pojedinih odredbi trenutnoj situaciji u Društvu te općenitoj gospodarskoj situaciji na tržištu.

Obzirom da je ovim promjenama u vlasničkoj strukturi poduzeće Vajda postalo sastavni dio grupacije Pivac, u sastavu pregovaračkog odbora poslodavca osim Vajdinih pregstavnika bili su i najodgovorniji ljudi iz PPK Karlovca, te gospođa  Nevena Pivac.

U cijelom ciklusu pregovaranja održana su četiri sastanka pregovaračkih odbora koji su bili vrlo konstruktivni te su doveli do jednog zajedničkog rješenja i dogovora koji u konačnici može zadovoljiti obje strane. I dok su neke tehničke stvari riješene vrlo brzo, glavni fokus pregovora bio je na materijalnim pravima, pravima vezanim uz godišnje odmore i radnom vremenu.

vajda 1Prema mišljenju poslodavca bilo je potrebno promijeniti način obračuna plaće, pa je stoga predložen novi iznos osnovice u bruto iznosu, ali i prijedlog da se radnicima isplaćuju putni troškovi u punom iznosu što do sada nije bio slučaj. Ovakav novi način trebao bi u konačnici dovesti do povećanja plaće u neto iznosu, a valja istaknuti i kako je pravo na toli obrok upisano u Kolektivni ugovor.

Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora u ime Sindikata PPDIV potpisao je sindikalni povjerenik Josip Ribić dok je to ispred poslodavca učinio direktor Društva Vladimir Mesarić.

U pregovaračkom odboru Sindikata bili su još Zlatko Marciuš, Zdravko Žarković, Jasmin Kunjko i regionalni povjerenik III. regije  Davor Vrbek.
Pregovarački odbor poslodavca činili su već spomenuti Vladimir Mesarić, Igor Miljak, Danijela Jurčević, Nevena Pivac i Tihana Brlenić.