Search
Close this search box.

Glavni odbor propisao kandidacijska i izborna pravila za predstojeći 8. kongres Sindikata PPDIV

22. sjednica glavnog odbora

22. sjednica glavnog odboraTijekom srpnja održane su sjednice svih tijela Sindikata PPDIV koja su prema Statutu zadužena za pripremu i donošenje pravila oko kandidacijskih i izbornih procesa, a 2016. godina, kao što smo već pisali, kongresna je godina za Sindikat PPDIV.

Nakon što su od prosinca prošle, pa sve do kraja ožujka ove godine održani izbori za sindikalna rukovodstva u novom mandatnom razdoblju u sindikalnim podružnicama, za početak prosinca Sindikat PPDIV zakazao je i održavanje 8. kongresa u Opatiji na kojem će biti izabrana  nova tijela sindikata (Financijski odbor, Statutarna komisija i Glavni odbor), te predsjednik u slijedećem četverogodišnjem razdoblju.

Stoga su upravo ovih dana na adrese povjerenika svih PPDIV-ovih sindikalnih podružnica pristigli i potrebni materijali za provođenje svih kongresnih predaktivnosti.

Tako sve sindikalne podružnice do 9. rujna moraju održati svoje sjednice i dati/izabrati (one sa više od 100 članova) delegate za sindikalne zborove regija, istaknuti svoje kandidate za delegate na 8. kongresu Sindikata PPDIV, dati  prijedloge za članove tijela Sindikata i predsjednika koji potom idu na zbororve regija, te uputiti  prijedloge za izmjene Statuta Sindikata PPDIV ukoliko smatraju da su statutarne izmjene potrebe sindikatu.

Zborovi regija potom će održati u vremenu od 27.-30. rujna 2016., a zadaća delegata okupljenih na zborovima regija jest da izaberu između sebe delegate za 8. kongres Sindikata PPDIV po principu na 250 članova – 1 delegat, te da prema prijedlozima sindikalnih podružnica utvrde kandidate za članove tijela (glavni odbor, Statutarna komisija i Financijski odbor) i za predsjednika Sindikata.

Osmi kongres Sindikata PPDIV održat će se od 1.-3. prosinca 2016. godine u Opatiji, prisustvovat će mu 103 delegata koji će raspravljati o radu Sindikata u protekle četiri godine, izabrati novo vodstvo i usvojiti program za buduće razdoblje.

Sindikat PPDIV u protekle je četiri godine prošao mnoge izazove, u svojoj borbi za zaštitu prava radnika suočavao se s raznim problemima, a najveći su bili oni koje je uzrokovalo nefunkcioniranje pravne države, nedostatak strategije razvoja poljoprivrednog i prerađivačkog sektora, nelikvidnost i slično.

Podsjetimo se, u protekle četiri godine kroz agoniju borbe za svoja radna mjesta i životnu egzistenciju prolazili su radnici Česme iz Bjelovara, Adrie iz Zadra, Mirne iz Rovinja, Dalmacijavina i mnogi drugi, a  jedino je Sindikat PPDIV  do kraja ostajao uz njih i uporno tražio nova rješenja.

Njegovi predstavnci nisu se ustručavali pisati ministrima, Vladi RH, obraćati javnosti, kucati na sva moguća vrata i po nekoliko puta, samo radi toga da bi radnici imali gdje nastaviti raditi i kako bi mogli prehranjivati svoje obitelji. I u najvećem dijelu slučajeva, gdje god je postojala i njamanja šansa za opstanak poduzeća, nastojanja i aktivnosti Sindikata PPDIV pokazala su se uspješnima.

Dakako, kad se “ugasi jedno žarište, otvara se drugo”, pa tako i ovom predkongresnom razdoblju  ne jenjavaju sinidkalne aktivnosti i angažman sindikalnih profesionalaca niti na terenu, a niti kroz pravne bitke. Stoga se očekuje da će i Kongres pod kraj godine u Opatiji biti tek mjesto gdje će PPDIV-ovi zastupnici iz svih dijelova Hrvatske pokazati svoje zajedništvo i dati podršku vodstvu koje je u proteklom periodu pokazalo doista vrlo visoku angažiranost.