Search
Close this search box.

Zahvaljujući angažmanu Sindikata PPDIV izbjegnut stečaj Javnog vodoprivrednog poduzeća Cetina iz Sinja

cetina 1

cetina 1Na Trgovačkom sudu u Splitu 22. srpnja održano je drugo ročište u kojem je prihvaćen novi dopunjeni plan pred stečajne nagodbe i plan restrukturiranja JVP Cetina d.d, čime je odbačena mogućnost da ovo sinjsko vodoprivredno poduzeće ode u stečaj.

U skraćenom obrazloženju sudske odluke istaknuto je kako po tom planu dužnik (Cetina d.d. Sinj) mora u roku od pet godina, odnosno u 60 jednakih rata po kamatnoj stopi 7,5% na godišnjoj razini, vjerovnicima isplatiti njihova potraživanja.

Ročištu je bilo nazočno i pedesetak radnika koji su čekali ishod ispred zgrade Trgovačkog suda u Splitu. Njih je na ovom ročištu i postupku zastupao Ivica Blažević, regionalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, a osim Blaževića, ročištu su nazočili i dožupan  Ante Šošić u ime većinskog vlasnika tvrtke Cetina d.d. Sinj Županije splitsko-dalmatinske, predstavnici vjerovnika na čelu s Ministarstvom financija, banaka i drugih tvrtki, te zamjenik direktora Cetine d.d. Sinj Boško Barać.

Podsjećamo, tjedan dana ranije – 14. srpnja na Trgovačkom sudu u Splitu održano je prvo ročište u vezi prihvaćanja pred stečajne nagodbe Cetine d.d. Sinj, ali je zamjenik Državnog odvjetnika koji je zastupao Ministarstvo financija glasovao protiv plana i tražio da se iznos potraživanja od preko 2,5 milijuna kuna plati odmah i u cijelosti, čime bi Cetina d.d. Sinj otišla u stečaj.

Stečajni sudac  Jozo Ćaleta dao je još jednu šansu da se dužnik dogovori sa Ministarstvom financija, te zakazao ročište za 22.7.2016.god. U tjednu između dva ročišta, predsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković  stupio je u kontakt sa ministrom financija Marićem i dogovorio sastanak, koji j ei održan 21. srpnja u Ministarstvu financija na kojem se razgovaralo o sudbini ove sinjske tvrtke, gdje je usuglašen novi pred stečajni plan koji je na drugom sudskom ročištu i prihvaćen, kako bi se spasila radna mjesta, a time i egzistencija radnicima i njihovim obiteljima.

Istovremeno, Sindikat PPDIV Hrvatske i radnici JVP Cetina  održali su konferenciju za novinare ispred zgrade Splitsko-Dalmatinske županije kao većinskog vlasnika (županija je vlasnik preko 51%), kako bi i javnost bila upoznata sa ovom problematikom o kojoj ovisi sudbina sedamdesetak obitelji cetinskog kraja.

“Najbitnije je sada da stečaja nema, izjavio je Ivica Blažević – regionalni povjerenik Sindikata PPDIV – te da je prihvaćeni Nacrt Sporazuma o pred stečajnoj nagodbi. Sada je odgovornost na Upravi da konsolidira firmu, vuče prave poslovne poteze i da je vrati u normalu, kako bi radnici u budućnosti radili bez straha za svoju budućnost i budućnost poduzeća te zarađivali svoju plaću.”