Search
Close this search box.

Radnicima Koke iz Varaždina jučer s plaćom isplaćena i prva rata duga poslodavca za odrađene prekovremene sate

koka novo

koka novoRadnicima Koke iz Varaždina jučer je s plaćom za lipanj isplaćena i prva rata duga poslodavca za odrađene prekovremene sate u prošlom razdoblju. 

Dogovor o tzv. djelomičnom “obeštećenju” radnika postignut je sredinom srpnja između predstavnika radnika i sindikata s jedne  i poslovodstva s druge strane, nakon što je nezadovoljstvo radnika uvjetima na radu, dužinom rada i plaćom eskaliralo pa su sponatano obustavili rad u proizvodnji.

Radnici su Upravi Koke tada dali rok od 14 dana da se očituje na zahtjeve sindikata i radnika, pa je 12. srpnja postignut Sporazum kojim je utvrđeno slijedeće:

1. Odrađeni slobodni sati zaključno do 30.06.2016. biti će plaćeni zajedno  sa isplatama plaća kako slijedi:
 sa isplatom plaće za 6. mjesec od 1 do 80 sati
 sa isplatom plaće za 7. mjesec od 81 do 210 sati
 sa isplatom plaće za 8. mjesec svi preostali sati

2. Povečava se naknada za rad nedjeljom sa dosadašnjih 35% na 50%

3. Dalje će se intenzivno raditi na popunjavanju nedostajućeg broja radnika,
prvenstveno na liniji primarne obrade te pakirnici i rasjekaoni.

4. Izvršit će se analiza usklađenosti ugovora o radu sa poslom koji djelatnici
stvarno obavljaju i izvršit će se potrebne korekcije.

5. Između članova sindikalnog povjereništva formirat će se tim od 5 članova
koji će u toku 10. mjeseca 2016. godine zajedno sa Upravom razmotriti mogućnost
povećanja plaće na osnovi ostvarenih poslovnih rezultata.

6. Izvršit će se korekcija cjenika za sindikalnu prodaju radnicima Koke.

Ovim Sporazumom, vidljivo je već na prvi pogled, samo je ugašen trenutno najveći “požar”, ali “požarištem” i dalje tinjaju iskre i samo je pitanje vremena kada će daljnje iscrpljivanje radnika od strane Uprave Koke dovesti do novog “neposluha” i eskalirati pobunom radnika.

Jer ako uzmemo u obzir samo činjenicu da je Zakon o radu (ZOR), tijekom cijele godine dozvolio maksimalno 180 sati prekovremenog rada, a u potpisanom Sporazumu u Koki spominje se i preko 210 prekovremenih sati, a tek smo zakoračili u drugu polovicu godine, teško je za povjerovati da će se poslodavac uspjeti do kraja godine suzdržati od naloženja prekovremenog rada radnicima. Čak što više, radnici Koke  i ovih nam dana dojavljuju kako i dalje rade produženo čak do 12 sati dnevno.

Obzirom na složenost situacije s kojom  su radnici  Koke iz Varaždina suočeni, gotovo je sigurno da bez angažiranja stručnih ljudi ekonomskog i pravnog profila iz središnjeg ureda Sindikata PPDIV, a njima je ulazak u tvornički krug još uvijek nedozvoljen i Uprava odbija bilo kakav kontakt i razgovor, a kamoli početak pregovora o Kolektivnom ugovoru kojim bi napokon u poduzeću bila definirana i unaprijed poznata pravila i za radnike, ali i za Upravu.

Vjerujemo da će radnici Koke ustrajati u svojoj borbi, te da će svojim jasnim i čvrstim stavom prema poslovodstvu omogućiti i ulazak stručnih predstavnika Sindikata u poduzeće, jer tek tada za stolom će se ravnopravno moći sučeliti radnički zahtjevi i poslodavčeve mogućnosti, odnosno htijenja.