Search
Close this search box.

Regionalno vijeće EFFAT-a za Jugoistočnu Europu održalo svoju konferenciju u Crnoj Gori

Crna Gora

Crna GoraHotel “Montenegro” u Bečićima u Crnoj Gori  od 23.-25. listopada, bio je mjesto održavanja sastanka EFFAT-ovog Regionalnog vijeća za Jugoistočnu Europu koji je organiziran uz financijsku potporu Fondacije Friedricha Eberta i crnogorskih članica EFFAT-a.

Glavne teme ovog sastanka/konferencije bilo je “Atipično – Nestandardno – Nesigurno – pekarno zapošljavanje”, te “Što sindikati mogu i moraju uraditi da bi spriječili zloupotrebe prilikom nestandardnog zapošljavanja”. Samoj Konferenciji Regionalnog vijeća EFFAT-a prethodio je sastanak Predsjedništva EFFAT-ovog Vijeća za Jugoistočnu Europu.

Konferencijom Regionalnog vijeća predsjedavao je njezin predsjednik Miodrag Bradonjić, a u z njega su moderatori bili Veljko Baošić, predsjednik Sindikata PPDI Crne Gore, Harald Wiedenhoffer, Generalni Sekretar EFFAT-a i Milan Jevtić iz FES-a.

IMG 1513 copyU okviru teme predstavnici zemalja iz Jugoistočne Europe, među kojima su bili  ipredstavnici Sindikata PPDIV, govorili su o situaciji u njihovim zemljama, o zakonodavnim okvirima, o pretežitim tipovima i karakteristikama nestandardnih načina zapošljavanja, te o sindikalnim stavovima o takvim oblicima zapošljavanja, kao i  aktivnostima poduzetima protiv zlorabljenja ovakvih oblika zapošljavanja.

Svi učesnici mahom su u svojim izlaganjima naglašavali kako se u njihovim sredinama bilježi povećanje ovakvog nestandardnog oblika zapošljavanja, naročito rad preko Agencija, skraćeni rad, rad na određeno vrijeme, tzv. sezonski rad ili pak podugovoreni posao i drugo.

Nakon sinidkalnih predstavnika iz zemalja Jugoistočne Europe, Generalni Sekretar EFFAT-a Harald Wiedenhoffer i Milan Jevtić iz ureda FES-a za JIE govorili su o nestandardnoim oblicima zapošljavanja u ostalim zemljama Europske unije, nakon čega su svi sudionici Konferencije kroz interaktivne radionice pokušali još jednom odgovoriti na pitanje što sindikati mogu i moraju činiti kako bi spriječili zloupotrebu ovakivih zakonskih rješenja u pogledu zapošljavanja radnika kroz nestandardne oblike.

Sindikat PPDIV na ovoj Konferenciji činila je tročlana delegacija i to Šimo Orešković, predsjednik, te Marica Mirković i Mirko Gardlo, članovi Glavnog odbora Sindikata PPDIV-a.