Search
Close this search box.

Potpisan Sporazum o osnivanju Socijalnog vijeća za prehrambenu industriju i poljoprivredu između HUP-a i Sindikata PPDIV

Pajnic Oreskovic 1

Pajnic Oreskovic 1Predstavnici HUP-ove Udruge poslodavaca prehrambene industrije i poljoprivrede (HUP-UPIIP) i Sindikata poljoprivrede, prehrane i vodoprivrede (Sindikat PPDIV) potpisali su u četvrtak Sporazum o osnivanju Socijalnog vijeća za sektor prehrambene industrije i poljoprivrede u svrhu zajedničkog lakšeg predlaganja promjene propisa radi povećanja konkurentnosti i prihoda u tom sektoru.

Jedan od ciljeva je i praćenje stanja u sektoru te savjetovanje između socijalnih partenra o pitanjima politike zapošljavanja, trgovinske i industrijske politike te drugim važnim temama. Novoosnovano vijeće imat će zadatak ocjenjivati djelotvornost institucija javnog sektora, a planira se i sudjelovanje u oblikovanju obrazovnih programa, te edukacije radne snage u skladu s potrebama gospodarstva.

Predsjednik HUP-UPIIP Goran Pajnić istaknuo je kako se radi o znaku dobre volje i želje za suradnjom socijalnih partnera, koja će unaprijediti suradnju i dati novu snagu poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Socijalni dijalog ostvaren na toj razini dobar je primjer konstruktivnog funkcioniranja kakvo priželjkujemo i s Vladom, kao trećim ključnim partnerom, kaže Pajnić čija udruga zastupa interese gotovo 80 posto proizvođača u tom sektoru.

Predsjednik Sindikata poljoprivrede Šimo Orešković nada se da će se time bolje zaštititi interesi sektora i poboljšati status radnika, sa ciljem uređenja radničkih prava i sprječavanja nelojalne konkurencije, što će se nastojati riješiti granskim kolektivnim ugovorom za sektor poljoprivrede i prehrambene industrije. On očekuje da će u sektoru biti izjednačena minimalna cijena rada kod svih poslodavaca.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel pozdravio je podizanje odnosa socijalnih partnera na višu razinu osnivanjem sektorskog vijeća, koje će raditi u interesu radnika i poslodavaca.

U ovo vrijeme svugdje dominira populizam, pa i u Hrvatskoj imamo puno populista koji samo govore o problemima, a ne žele ih rješavati. Za razliku od njih sindikati žele rješavati probleme kroz sektorska vijeća i kolektivno pregovaranje, poručio je Novosel.

Potpisivanju Sporazuma nazočila je i pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Karolina Ivanković.