Search
Close this search box.

Ppdiv: Nešto više od mjesec dana  smo od Kongresa, na kojem ste izabrani za predsjednika Sindikata PPDIV. Jesu li se slegli dojmovi?
Denis Paradiš: Dojmovi su se slegli, upoznao sam se sa većim dijelom tekućih problema i nastavljamo  kontinuirano s radom Sindikata.

Ppdiv: Preuzeli ste odgovornost za organizaciju u koju se pouzdaje gotovo 14 tisuća članova! Jeste li na svoju novu dužnost pomislili s ovakve perspektive?
Denis Paradiš: Sindikat PPDIV je organizacija koja je oduvijek bila drugačija od ostalih, tako i po masovnosti svog članstva.
Preuzeti odgovornost nije jednostavno, ali nakon održanog Kongresa i podrške koju sam dobio od kolegica i kolega, siguran sam da sam ispravno odabrao i svjestan sam obveza i odgovornosti koji slijede.

Ppdiv: Izabrani ste na mjesto predsjednika Sindikata u tjednu pojačanih inspekcijskih kontrola nad svježim mesom i mesnim prerađevinama po trgovinama u cijeloj Hrvatskoj radi pojave salmonele. Prodaja svježeg mesa ukupno je pala za gotovo 30%, međutim pileće meso još i mnogo više. Takva situacija snažno je pogodila i poduzeća u kojima Sindikat PPDIV organizira svoje članove. Pratite li razvoj situacije?
Denis Paradiš: Pravo pitanje je jesmo li hranu upitne kvalitete (neispravnu) jeli čitavo vrijeme, a da to nismo znali ili netko nije radio svoj posao a sve je izgledalo savršeno. Smatram da su pojačani inspekcijski nadzori dobrodošli, međutim pristup treba biti transparentan i jednak prema domaćim proizvođačima i uvoznicima hrane. Pratimo razvoj situacije, zatražili smo sastanak u ministarstvu poljoprivrede kako bi se čulo naše mišljenje i potrebe naših članova.

Ppdiv: Da se vratimo Organizaciji; kakva vas je Organizacija dočekala?
Denis Paradiš: Sindikat PPDIV-a je stabilna organizacija sa mladim, stručnim i iskusnim ljudima. Mladost i iskustvo često ne idu zajedno, ali naše kolegice i kolege bez obzira na mladost, učestvuju ili su učestvovali u nizu kolektivnih pregovora, mirenja … a starije kolege su tu da im svojim velikim iskustvom dodatno pomognu u svakodnevnom radu. Nepoznanica u radu nema jer sam već duže vrijeme sudionik svih događanja na sindikalnoj sceni u kojima je sudjelovao naš Sindikat.

Ppdiv: Jeste li si već odredili neke prioritete u radu?
Denis Paradiš: Prioriteti u radu su svakako rad sa mladim članovima sindikata, formiranje sekcije mladih i privlačenje novih članova, te njihovo aktivnije uključivanje u rad Sindikata. Zatim nastavak rada na širenju pogodnosti za članove, koristeći našu člansku iskaznicu..  Granski kolektivni ugovor, prijedlozi i izmjene zakonskih rješenja, posla je puno …

Ppdiv: Kako mladim radnicima mislite približiti potrebu za sindikalnim organiziranjem?
Denis Paradiš: Za mlade radnike neophodan je aktivniji pristup, na Kongresu smo donijeli rezoluciju o unapređenju položaja mladih radnika i sada treba svakodnevno raditi na tome. Pozvali smo sindikalne povjerenike da približe sindikat mladima, učlanjuju mlade radnike, vode računa o njihovom položaju i nastoje ih uključiti u aktivan sindikalni rad. Također smo pozvali sva tijela Sindikata PPDIV-a da omoguće i potiču educiranje mladih članova, te omoguće mladim članovima iznošenje svojih stavova, problema i zamisli.

Ppdiv: Sindikat PPDIV organizira svoje članove u sektorima prehrambene industrije, poljoprivrede i vodnog gospodarstva. U kojem sektoru Vas očekuje najveći angažman?
Denis Paradiš: Sindikat PPDIV organizira svoje članove u sektorima prehrambene industrije, poljoprivrede i vodnog gospodarstva, problema ima u svim sektorima, ali najteže je našim članovima zaposlenim u tvrtkama koje se bave poljoprivredom. Strategija poljoprivrede do sada je bila sve samo ne ono što bi trebala, naziru se pomaci i to je svakako dobro. U sektoru vodnog gospodarstva također je došlo do promjena, spajanja ministarstava, u ovoj godini nas očekuju i kolektivni pregovori u kojima ćemo pokušati unaprijediti prava za naše članove.

Denis Paradiš

Ppdiv: Strategija razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije RH važna je za sigurnost poduzeća u kojima rade članovi sindikata, a samim tim i za sigurnost njihovih radnih mjesta. Hoće li se Sindikat pod Vašim vodstvom aktivno uključiti u davanjem prijedloga ili možda čak predlaganjem zakonskih rješenja za što bolje provođenje strategije?
Denis Paradiš: Strategija razvoja poljoprivrede i prehranbene industrije RH naravno da je važna za sektore u kojima Sindikat PPDIV djeluje a svakako i za sigurnost radnih mjesta naših članova. Aktivno ćemo sudjelovati, davat ćemo prijedloge i predlagati zakonska rješenja za boljitak naših članova, jer jasno nam je da i dalje izostaje konkretna podrška sektoru poljoprivrede. Zatražen je sastanak sa ministrom Tolušićem kako bi dali svoje prijedloge i upoznali ministra sa problemima naših članova.

Ppdiv: Jeste li zadovoljni sa povećanjem minimalne plaće od 5%?
Denis Paradiš: Svako povećanje plaće je pozitivna stvar, ali postavlja se pitanje radnika sa najmanjim primanjima i koliko će ta promjena utjecati na poboljšanje njihovog životnog standarda. Zahtjev za povećanjem je bio da minimalna plaća iznosi 50 % bruto  plaće jer u samom Zakonu o minimalnoj plaći stoji kako će se težiti da se u što je moguće kraćem roku dostigne razina 50 % prosjećene bruto plaće u RH.
Osobno smatram da je minimalna plaća radnika u RH preniska s obzirom na troškove života. U Republici Hrvatskoj 75 tisuća radnika prima minimalnu plaću, od toga 50 tisuća radi kod poslodavaca koji mogu isplatiti plaću veću od mimimalne, ali to ne čine jer smatraju kako to zakonski nisu dužni.

Ppdiv: Ima li članova Sindikata PPDIV koji rade, a ne primaju plaću?
Denis Paradiš: U nekoliko manjih podružnica povremeno se dešava da postoji problem sa redovitom isplatom plaće, ali smo to uspješno riješili i na kraju su našim članovima isplaćena sva potraživanja.

Ppdiv: U tijeku su pregovori Sindikata PPDIV i HUP-a o granskom kolektivnom ugovoru? Hoćete li nastaviti tim smjerom? Smatrate li realnim postizanje granskog kolektivnog ugovora?
Denis Paradiš: Sindikat PPDIV uputio je HUP-u zahtjev za kolektivno pregovaranje i prijedlog granskog kolektivnog ugovora, pa očekujemo prvi sastanak na tu temu. Granski kolektivni ugovor je dugogodišnja sindikalna želja, nije ga bilo dugi niz godina jer to nije lak i jednostavan posao, potrebno je prilagoditi puno elementa kroz ugovor da bi bio prihvatljiv i primjenjiv. I nadalje postoji dio poslodavaca u HUP-u kojima ova ideja nije draga, treba i to jasno reći, biti će to veliki izazov kako za Sindikat tako i za HUP.

Ppdiv: Na početku mandata želimo Vam mnogo uspjeha, no što biste Vi poručili članovima Sindikata PPDIV?
Denis Paradiš: Jedinstvo i zajedničko djelovanje u interesu naših članova prioritet je, a snažan, jak i prepoznatljiv Sindikat PPDIV naš je cilj.
Pozivam vas da idemo DO CILJA ZAJEDNO !

 

BLIC PITANJA:

Ppdiv: Kako biste se opisali u 4 riječi?
Denis: Uporan, pravedan, izdržljiv i susretljiv.
Ppdiv: Jeste li tipičan primjerak Strijelca – svog horoskopskog znaka?
Denis: U mnogome da.
Ppdiv: Procjenjujete li ljude na prvu?
Denis: Ne, trudim se upoznati osobu.
Ppdiv: Što mislite da drugi na Vama prvo zapaze?
Denis: Možda prvo primijete moju glasnoću govora.
ppdiv: Dinamo ili Hajduk?
Denis: Srce je plavo, nema predaje …
Ppdiv: Za kućnog ljubimca biste radije psa ili mačka?
Denis: Imam psa, moju Lu.
Ppdiv: Jeste li više za hodanje po stepenicama ili za vožnju liftom?
Denis: Stepenice su uvijek moj izbor.
Ppdiv: Preferirate li komunikaciju putem posrednika npr. Facebook, Twitter, Viber i sl. ili ipak više živu riječ?
Denis: Živa rijeć mi je draža, ali danas je nemoguća komunikacija bez posrednika tako da komuniciram i putem mreža.
Ppdiv: Vrijedi li za Vas uzrečica „strpljiv – spašen“?
Denis: Znam da je strpljen-spašen ali strpljivosti nikad dosta.
Ppdiv: Blic poruka za kraj?
Denis: Zajedno do cilja …