Search
Close this search box.

Badel i Carina dogovorili se o 7,6 mil. kuna založnog prava

Badel

BadelVjerovnici očekuju da će nagodbeno vijeće Fine sazvati ročište za glasovanje krajem siječnja.

Svi čekaju ročište koje će Fina sazvati za glasovanje o prijedlogu izmijenjenog plana restrukturiranja Badela 1862, a nestrpljivi su i radnici.

Veliki vjerovnici već se pozicioniraju: primjerice za Sberbank je utvrđeno da ima založno pravo vrijedno 37,4 milijuna kuna, no banka se odrekla prava na odvojeno namirenje. U pravilu to banke rade kad plan podržavaju. Također, tu poziciju imat će ipak u velikoj mjeri neosigurana Carinska uprava. Naime, u dopuni žalbe Carina je potvrdila da potražuje 7,6 milijuna kuna osiguranih založnim pravom, a ne 63 milijuna, što je prvotno tvrdila.

Direktor Badela 1862 Ivo Markotić potvrđuje navode Carine. Iz NLB-a koji potražuje 93 milijuna kuna navode da je naknadu za ustup te tražbine Meteor u cijelosti platio. To znači, kaže NLB, sva buduća plaćanja trebaju biti isplaćena na račun Meteora. Kako se bliži rok za kraj Badelovog predstečaja – ističe 24. veljače, i sindikati su na iglama.

Novi predsjednik PPDIV-a Denis Paradiš kaže da je u Badelu 1862 trenutno zaposleno 419 radnika, a od tri sindikata njegov je najveći. “Očekuje se da će Fina do kraja siječnja sazvati ročište za glasovanje. Meteorova ponuda jamči sigurnost radnicima, jer su im zaštićena socijalna prava, i stoga nije potrebna socijalna klauzula”, kaže Paradiš.

U planu je, kaže, zadržavanja svih radnih mjesta i proizvodnje u tvornici u Zagrebu te u vinarijama u Daruvaru i Benkovcu, a po njemu najavljena reorganizacija neće utjecati na prava. Paradiš ističe dvije stvari – to su smanjenje duga i stabiliziranje osnovnog poslovanja, a tako će se realizirati mjere rasta prihoda i smanjenje troškova na razinu koja omogućava održivost poslovanja i servisiranje postojećih obveza.

To podrazumijeva značajno poboljšanje korporativnog upravljanja, i kako kaže implementaciju svih mjera financijskog i operativnog restrukturiranja. Osnovu svega čini uspješan završetak predstečajne nagodbe i potrebna dokapitalizacija od strane strateškog partnera, zaključuje. S druge strane, Konzorcij okupljen oko St. Nicolausa nije se predao. Očekuju sastanak u Ministarstvu financija. Radnicima poručuju da bi zadržali postojeći broj u narednih pet godina kad bi trošak osoblja iznosio 66 milijuna kuna.

Izvor/Autor: http://www.poslovni.hr/