Search
Close this search box.

Održan seminar Sindikata PPDIV pred izbore za radnička vijeća i povjerenike radnika za zaštitu na radu

015

015Prvi ovogodišnji sminar Sindikata PPDIV za sindikalne povjerenike održan je jučer 1. veljače u Bratini i to sa temom “Kako izabrati radničko vijeće i povjerenika radnika za zaštitu na radu”.

Seminaru se odazvalo više od 150 PPDIV-ovih sindikalnih aktivista iz podružnica iz cijele Hrvatske, a sve u susret ovogodišnjim redovitim izborima za radnička vijeća i povjerenike radnika za područje zaštite na radu.

Polaznicima jučerašnjeg jednodnevnog seminara uvodno se obratio predsjednik Sindikata PPDIV Denis Paradiš, te ih je uz pozdravne riječi ukratko informirao i o aktivnostima koje je Sindikat PPDIV poduzimao u protekla mjeseca, odnosno od Kongresa do danas. Govoreći pak o samoj temi seminara, prisutnim  kolegama, predsjednik Paradiš je naglasio važnost biranja i postojanja radničkih vijeća u poduzećima gdje Sindikat PPDIV organizira svoje članove.

Polaznici seminaraVoditeljica pravnih poslova u Sindikatu PPDIV Marina Gruban Jelečević polaznike seminara provela je kroz temu “Postupak izbora radničkih vijeća”, dok je Zrinka Kirin, stručna suradnica – pravnica u sindikatu bila nositeljica teme “Postupak izbora povjerenika radnika za zaštitu na radu”.

Nakon ovih stručnih izlaganja uslijedila je rasprava sudionika i iznošenje iskustava iz prakse, pod moderiranjem dopredsjednika Sindikata PPDIV Ivice Blaževića.

Ovogodišnji redoviti izbori za radnička vijeća po prvi puta se provode prema odredbama ZOR-a iz 2014. godine, a to znači na period od četiri godine. Obzirom da se postupak izbora za radničko vijeće primijenjuje i u izborima za povjerenike radnika za zaštitu na radu, preporuka je aktivistima Sindikata PPDIV da, gdje god je to moguće, objedine izbore i za RV i za ZNR.

Redoviti izbori za radnička vijeća u pravilu se uvijek održavaju u travanju, a obzirom na zahtjevnost procedure sami predizborni postupak nerjetko započinje već i u mjesecu ožujku.

{vsig}vijesti/2016/RV{/vsig}