Search
Close this search box.

Napunit ćemo dućane i pozvati radnike da kupuju u Konzumu

U Banskim dvorima održan je sastanak dobavljača s premijerom Andrejem Plenlovićem, a oni po izlasku iz zgrade Vlade nisu bili odviše rječiti, no nakon sastanka je održana i konferencija za medije na kojoj se javnosti uz predstavnike dobavljača obratio i Plenković. Dogovoreno je da svjež novac prvo ide dobavljačima u blokadi.

“Zahvaljujem našim dobavljačima, koji su srce gospodarstva. Bilo je sasvim jasno da postoji povjerenje prema zakonski uređenom i strukturiranom izlasku iz krize koji je praktički počeo rješenjem Trgaovačkog suda. Bili smo učinkoviti i brzi i Ante Ramljak sada ima puni mandat. On će doći u Agrokor i krenuti s detaljnim upoznavanjem situacije”, kazao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije.

“S bankama želimo dogovoriti drugi važan dio – doznaku svježe likvidnosti novca koja će omogućiti tijek novca prema dobavljačima. Od njih očekujemo da nominiraju svoje predstavnike, oni su vrlo jasno artikulirali stav prema mjenicama – krajnji korisnik treba i vratiti taj novac, jasno smo konstatirali i iskoristit ćemo sve poluge da riješimo taj problem”, istaknuo je premijer.

“Cijeli ovaj proces djelovat će blagotovorno, mislim da smo na dobrom putu i jasno sam prepoznao to i kod iskusnih hrvatskih menadžera”, poručio je Plenković.

Dobavljači su se usuglasili da se sredstva prvo doznače onim dobavljačima koji su i sami u blokadi, a nova svježa sredstva omogućit će da i najmanji OPG dobije sredstva da omogući isplatu plaća i normalno funkcioniranje.

U ime dobavljača obratila se Marica Vidaković iz Kraša koja se požalila na dosadašnji nedostatak komunikacije i izostanak relevantnog sugovornika što je popravljeno zakonskom legislativom.

“Želim povjereniku da se što prije uhvati posla, poručila je i dodala da će dnevno komunicirati s Ramljakom kako bi se priorietno rješavalo probleme dobavljača.

Ramljak, Burilović, Vidaković… Svi sretni i zadovoljni


“Polažemo veliku vjeru i nadu da će sustav profunkcionirati. Dogovorili smo se da ćemo krenuti s isporukom roba, napuniti dućane i pozvati naše zaposlenike da što više kupuju u Konzumu”, poručila je Vidaković.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović izrazio je zadovoljstvo “što se ovaj put nalazimo u nešto optimističnijem ozračju”:

“Zahvalio bih se Vladi koja je svo vrijeme aktivno sudjelovala u iznalaženju rješenja i zahvalio bih se svim dobavljačima koji su iskazali povjerenje i na njihovoj hrabrosti jer i oni imaju ograničene kapacitete. Pozdravljam odluku Vlade o imenovanju povjerenika pred kojim nije nimalo lak zadatak jer se nalazi pred možda i najzahtjevnijem poslu u novijoj hrvatskoj povijesti – da stabiliziramo hrvatsko gospodarstvo i čuvamo hrvatske police kupujući u hrvatskim lancima”.


Predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore posebno je naglasio da su veliki dobavljači u dogovore i razgovore uključili i male dobavljače te da je sada isto učinila i Vlada. Dodaje da je uvjeren da će proizvodi malih proizvođača već sutra biti na policama Konzuma.

Vidaković je kazala i kojim će se redom rješavati problemi dobavljača.
“Nakon ovog sastanka smo se dogovorili da ćemo svi pustiti robu odmah iz jednostavnog razloga što smo od Očekujemo brzi susret s povjerenikom. I unutar Zakona postoje prioriteti, najprije će se deblokirati kompanije, riješiti one dobavljače kojima je Konzum više od 70 posto ukupnih prihoda i napraviti skalu priroriteta. Među dobavljačima je visok stupanj solidarnosti i do kraja ćemo ostati zajedno”, rekla je.

Ramljak je ponovio kako je njegov prioritet da s bankama postignemo dogovor da još u ovom tjednu daju nova sredstva za likvidnost.

“Veliki sam optimist nakon ovog sastanka. Zadivljen sam prije svega na razumijevanju prema kolegama koji su najugroženiji. Da sami odrede kome daju pravo prvenstva”, kazao je Ramljak.

Jedan od najvećih problema postale su mjenice. Jedan dio njih je bio pokriće za dostavljenu robu, a velik dio i kao pomoć da se kreditira Agrokor

“Jedan od ključnih ciljeva povjerenika je da ode u kompaniju, da stekne temeljiti uvid i realnu snimku stanja i tek tada će se konkretno moći odgovoriti na to pitanje”, rekao je premijer.

Izvor/Autor: http://hr.n1info.com/a190280/Vijesti/Napunit-cemo-ducane-i-pozvati-radnike-da-kupuju-u-Konzumu.html