Search
Close this search box.

Dan u kojem je spašen Agrokor – pao dogovor Vlade, dobavljača i banaka! Ramljak preuzeo upravljanje: ‘Alvarez će dobiti priliku’

Marica

MaricaVidaković i Brlošić u vjerovničkom vijeću zastupaju dobavljače

U privremeno vjerovničko vijeće Agrokora ulazi prokuristica Kraša Marica Vidaković u ime velikih dobavljača i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić u ime malih dobavljača i proizvođača, doznaje se u ponedjeljak iz Koordinacije dobavljača i proizvođača.

Iz Koordinacije najavljuju da će se poslijepodne ili večeras sastati s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom, koji će ih izvijestiti o detaljnom planu za izlazak iz krize tog koncerna.

“Dobavljači i proizvođači su umjereno optimistični i vjeruju da će u suradnji s vladinim povjerenikom riješiti sva otvorena pitanja”, kazali su iz Koordinacije dobavljača i proizvođača.

Trgovački sud u Zagrebu u ponedjeljak je imenovao Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom Agrokora te zabranio pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i dr. protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj, a u međuvremenu su i deblokirani računa koncerna i njegovih tvrtki.

Po riječima premijera Plenkovića u ponedjeljak u Vladi nakon sastanka s dobavljačima, Ramljak će danas doći u Agrokor, snimiti stanje, obaviti primopredaju i krenuti s upoznavanjem situacije u kompaniji, a u tome će mu „sva saznanja i informacije o poslovnim odnosima, očekivanjima, obvezama i tražbinama koje imaju dobavljači biti vrlo korisna kako bi stekao cjeloviti uvid”.

Također, kazao je, od dobavljača se očekuje i da danas tijekom dana nominiraju predstavnike u privremeno vjerovničko vijeće, i to jednog ispred velikih i jednog ispred malih dobavljača, a u dogovoru sa svim dobavljačima.

U to vijeće, s ukupno pet članova, uz predstavnike dobavljača još trebaju biti određeni predstavnici velikih banaka vjerovnika (1), manje izloženih banaka (1) te vlasnika obveznica (1).

Ramljak preuzeo vođenje koncerna

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izvijestila je u ponedjeljak da je završen sastanak u Agrokoru na kojem je izvanredni povjerenik Ante Ramljak obavio primopredaju s dosadašnjom upravom koncerna, a Ramljak je izvijestio da je od danas preuzeo vođenje koncerna te da mu je prioritet dogovoriti s bankama sve detalje za tekuću likvidnost.

Predsjednik Sindikata PPDIV-a pozdravlja dogovor s dobavljačima i bankama

Predsjednik Sindikata PPDIV-a Denis Paradiš pozdravio je u ponedjeljak poslijepodne razvoj situacije oko koncerna Agrokor i imenovanje izvanrednog povjerenika. To je dobro, jer je postignut dogovor i sa dobavljačima, što je ključno da sustav može funkcionirati, i sa bankama za isplatu svih dobavljača da taj proces ide dalje svojim tijekom, rekao je Paradiš nakon izlaska sa sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Pozdravio je izbor Ante Ramljaka za izvanrednog povjerenika. To je, pojasnio je, dobro zbog niza situacija koje su se dogodile nakon njegova imenovanja, a koje su dobre za radnike – računi tvrtki su odblokirani, postignut je dogovor s dobavljačima, roba će ići prema Konzumu, i što je najbitnije, radnici će plaće dobiti do kraja tjedna.

Prognoze za skoru budućnost nije želio iznositi. “Situacija koja se dogodila, dogodila se dobro, priželjkivali smo ju cijeli prošli tjedan, razgovarali na te teme. Situacija od petka, od zahtjeva dužnika do sjednice Vlade i rekcije Trgovačkog suda je brza i to je dobro. Odradili su to dobro, kvalitetno, sad je na povjereniku i na svima koji će biti u tom procesu da odrade svoj posao. Želimo im puno sreće i uspjeha” izjavio je Paradiš.

Izrazio je nadu da će i situacija za zaposlenike Agrokora biti dobra. U proizvodnjama unutar Agrokora nema viška radnika, ima li ih upravama i menadžmentu, to će odlučit povjerenik. Ide sezona, posla će biti, radnici će imati što raditi, a na njima je da osiguraju plaće, poručio je Paradiš nakon gotovo četverosatnog sastanka koji se ranije napustili neki sindikalni čelnici koji nisu davali izjave.

 

Izvor/Autor: http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2660137/dan-odluke-za-agrokor-vlada-danas-imenuje-izvanrednog-povjerenika/?ticker_type=latest_news