Search
Close this search box.

Vrijeme je za oporavak statusa radnika u privatnom i javnom sektoru!

c7d7989085ebc97e2b32d796fd6ec405

c7d7989085ebc97e2b32d796fd6ec405“Vrijeme je za oporavak statusa i prava radnika u privatnom i javnom sektoru!” – ovogodišnja je prvosvibanjska poruka koju će danas na Međunarodni praznik rada zajedno promovirati sindikati udruženi u SSSH i Maticu hrvatskih sindikata na centralnom prosvjedu u Slavonskom Brodu.

Centralno obilježavanje Međunarodnog praznika rada ove godine organizira se u Slavoniji kao regiji u kojoj je, uz Dalmaciju i Liku, najizraženiji problem nezaposlenosti, niske stope aktivnosti, posebno mladih, te iseljavanja zbog nepostojanja radnih mjesta i niskih plaća. Prvomajska (prosvjedna) povorka organizira se u Slavonskom Brodu kao povijesno radničkom gradu, s jakom sindikalnom bazom, te geografski povoljnom pozicijom koja omogućuje privlačenje sindikalnih povjerenika i aktivista iz šire okolice. Prosvjednici iz Zagreba u Slavonski Brod dolaze vlakom solidarnosti: „Radnici su motor razvoja Hrvatske, a Hrvatska je nažalost vlak bez voznog reda“.

Skupina od oko 500 prosvjednika krenut će vlakom sa zagrebačkog Glavnog kolodvora u ranim jutarnjim satima (8:00 sati) prema Slavonskom Brodu, uz zaustavljanje u Kutini, gdje će se ukrcati dodatnih 50 prosvjednika, te dolazi u Slavonski Brod između 11:30 i 12:00 sati.
Na željezničkom kolodvoru u Slavonskom Brodu formirat će  se prosvjedna povorka koja će se kraćom šetnjom kretati prema tvrđavi, gdje će se održati središnji dio prosvjeda uz govore predstavnika sindikata, i gdje će se potom nastaviti program. U centralnoj prosvjednoj povorci očekuje se više tisuća sinidkalnih aktivista.

Glavna poruka prvosvibanjskog prosvjeda je: „Radnici privatnog i javnog sektora zahtijevaju: Vrijeme je za NAŠ oporavak! – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta“.
Poruka se temelji na sljedećim zahtjevima
• promicanje i jačanje socijalnog dijaloga i posebno kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora na svim razinama, u privatnom i u javnom sektoru;
• povećanje plaća, kroz kolektivne ugovore kao glavni alat osiguranja dostojanstvenih plaća i uvjeta rada;
• povećanje minimalne plaće na 50% prosječne mjesečne bruto plaće i redefiniranje pojma minimalne plaće bez zakonski utvrđenih dodataka;
• otvaranje kvalitetnih radnih mjesta; prestanak stimuliranja prekarnih, nestandardnih oblika rada;
• poticanje proizvodnje i izvoza, investicija, uključujući socijalne investicije;
• kvalitetna stambena politika te cjenovno i teritorijalno dostupni društveni servisi i efikasno povezivanje nacionalnih i lokalnih politika.

Očekuje se da će na prvosvibanjskom prosvjedu u Slavonskom Brodu i cijelodnevnom programu sudjelovati i 500 članova Sindikata PPDIV-a, većinom iz Slavonije i Baranje.