Search
Close this search box.

Uspješno održan još jedan seminar Sindikata PPDIV-a za sindikalne povjerenike, članove radničkih vijeća i predstavnike radnika za zaštitu na radu

20180421 123934

Temeljem programa rada Sindikata PPDIV Hrvatske za 2018.god., nastavljajući edukaciju sindikalnih povjerenika, članova radničkih vijeća i povjerenika radnika za zaštitu na radu, u organizaciji Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, te EDUCA@SSSH- sustava za osposobljavanje sindikalnih i radničkih predstavnika u razdoblju od 19.-21.4.2018.god. u Hotelu Medena kod Trogira održan je još jedan uspješan seminar.

20180421 123934
Tema seminara bila je pod geslom „Izgradnja uspješnog sindikata“, što podrazumijeva timski rad i razvoj ljudskih potencijala u izgradnji modernog sindikata. Ulogu individualnih akcija u zaštiti i promicanju interesa članova sindikata. Novosti u odnosu na prošli seminar bile su teme: Zaštita prava članova i radno pravo; uloga štrajka u industrijskim odnosima; snažnom podružnicom do uspješnog sindikata.

Seminar je otvorio predsjednik Sindikata PPDIV Hrvatske kolega Denis Paradiš koji je govorio o aktualnim zbivanjima u Sindikatu PPDIV Hrvatske, te o nadolazećim aktivnostima, uz poruku da snaga sindikata i rezultati rada ovise o svima nama, što nas je više i što smo bolje organizirani imati ćemo i bolje rezultate.

20180420 091030
Kolega Darko Šeperić, izvršni tajnik za edukaciju i projekte Saveza samostalnih sindikata Hrvatske predstavio je „trenere“ za ovaj seminar i to: Gordanu Palajsa-voditeljicu pravnih poslova SSSH; Danijel Špičak-tajnika Samostalnog sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske; Maju Mirt-koordinatoricu odnosa sa javnošću i odnosa sa međunarodnim udrugama Sindikata turizma i usluga Hrvatske; Nediljku Buklijaš-stručnu suradnicu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske; te Aleksandru Dučkić – glavnu sindikalnu povjerenicu u poduzeću Pliva-Samostalnog sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske.

U odnosu na nove zakonske propise sudionike seminara upoznala je kolegica Marina Gruban Jelečević voditeljica pravnih poslova u Sindikatu PPDIV Hrvatske, te kolega Jasmin Kunjko voditelj ekonomskih poslova Sindikata PPDIV Hrvatske i to: s osnovnim značajkama izmjena Zakona o minimalnoj plaći kao i Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka EU 2016/679 koja stupa na snagu 25. svibnja 2018.g. koja je izravno primjenjiva u RH. U odnosu zaštitu osobnih podataka govorilo se o sadašnjem pravnom uređenju i pitanjima koja su se do sada javljala ponajviše s aspekta radnika (npr. video nadzor, gps sustavi, uvid u e-mail korespondenciju, evidencija radnog vremena uz otisak prsta …) kao i novostima koje donosi spomenuta Uredba te obvezama koje donosi njeno stupanje na snagu kako za Sindikat PPDIV tako i za poslodavce kod kojih Sindikat PPDIV djeluje.

20180420 144314

Drugi put u organizaciji Sindikata PPDIV Hrvatske, te EDUCA@SSSH održan je ovaj seminar koji je okupio gotovo dvjesto učesnika koji su učestvovali aktivno po paralelnim radionicama po temama i to: Sindikat i nadzor radnih prava; Povreda radnih prava; Sindikalni povjerenik i prava članova; Posredovanje kod poslodavca; Pravna pomoć i radni sporovi; Pravo na štrajk Mogući razlozi za organiziranje štrajka; Uloga podružnice u snažnoj organizaciji; Preduvjeti izgradnje snažne sindikalne podružnice; „Zašto se bavimo sindikalnim radom“; „Izazovima u sindikalnom radu“; „Što možemo učiniti da promijenimo stvari“ (Grupni razgovori i kreativno traženje odgovora na izazove u sindikalnom radu). „Postignuća Sindikata PPDIV Hrvatske i SSSH Hrvatske u zastupanju interesa članova sindikata“. „Zašto biti član sindikata“; „Moja uloga u sindikatu“?.

20180421 090713

Ovaj drugi seminar u suradnji sa EDUCA@SSSH pokazao je još jednom pozitivne efekte u smislu rada po grupama što su svi pohvalili. Nazočnost učesnika bila je na visokom nivo, iz kojeg se može zaključiti da su „treneri“ bili na visokom nivou.
Samo zajedništvom možemo biti snažniji i jači, to se pokazalo i na ovom seminaru.

Link na album sa slikama https://photos.app.goo.gl/MgOq4KBWFdOBKoZh1