Search
Close this search box.

Sindikat PPDIV sudjelovao u akciji protiv prijedloga mirovinske reforme

PHOTO 2018 07 12 12 23 133 copy

Akciju protiv prijedloga mirovinske reforme u četvrtak 12. srpnja 2018. godine, na Markovu trgu u Zagrebu, zajednički su održali Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Hrvatska udruga radničkih sindikata. Predstavnici tri sindikalne središnjice, među kojima su bili i radnici odjeveni u svoja radna odijela, dijelili su saborskim zastupnicima i ministrima letke i tekst otvorenog pisma upućenog predsjedniku Vlade RH, predsjedniku Hrvatskog sabora, ministru rada i mirovinskog sustava i zastupnicima u Hrvatskom saboru.

PHOTO 2018 07 12 12 23 133 copy

Uz predsjednika Sindikata PPDIV-a Denisa Paradiša, u akciji je sudjelovao naš Mišel Klasić, glavni sindikalni povjerenik PIK Vrbovec mesne industrije d.d.

Untitled copy copy

Tekst otvorenog pisma sadrži sindikalni odgovor na prijedloge mirovinske reforme koje je dosad predstavila Vlada RH, uključujući i argumente zbog kojih ubrzanje podizanja dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina, kao i povećanje penalizacije prijevremenih mirovina, sindikatima nisu prihvatljivi. Sindikalne središnjice podržavaju poticanje dužeg ostanka u svijetu rada, ali smatraju da se ono mora postići poticajima, a ne kaznama, te na način da se prvo stvore uvjeti da većina radnika uopće može ostati raditi do 65 godina starosti, a potom da, oni koji to mogu i žele, nastave raditi i duže. Predložene mjere taj učinak neće postići, ali će umjesto toga povećati prilijev novih umirovljenika i pritisak rashode mirovinskog sustava.

Untitled1

Istaknuta je i neprimjerenost dosadašnjeg načina vođenja procesa, jer su sindikalne središnjice, kao legalni i legitimni predstavnici radnika kojih se mirovinska reforma najviše i tiče, dosad u reformu bile uključene samo na razini forme. Socijalnim partnerima i stručnjacima u radnoj skupini Vlada samo povremeno prikazuje svoje prezentacije, a pravog dijaloga uopće nema.

letak mirovinska 07 2018 FINAL