Search
Close this search box.

Završeni kolektivni pregovori u Podravki

izvor: Podravka

Dodatno poboljšanje materijalnog statusa za sve radnike

Nakon četiri mjeseca pregovora, Uprava i Sindikati koji djeluju u Grupi Podravka postigli su dogovor oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora.

Za tu je prigodu organizirana i konferencija za medije na kojoj su prisutne medije o postignutom dogovoru izvijestili naša kolegica dopredsjednica Sindikata PPDIV Ksenija Horvat koja obnaša dužnost glavne sindikalne povjerenice u Podravki d.d. i koja je između ostaloga bila i Voditelj pregovaračkog tima Sindikata, te predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar.

izvor: Podravka

izvor: Podravka

Ono zbog čega radnici mogu biti zadovoljni je povećanje najniže plaće za oko 1000 kuna, povećanje osnovne plaće, povećanje fiksnog dodatka sa dosadašnjih 400 na 470 kuna, isplaćivanje dodatka za mjesni prijevoz u iznosu 170 kuna neto kojim će biti obuhvaćeni svi radnici, a poslodavac će i jednom godišnje uplaćivati za svakog radnika u 3. mirovinski stup štednju od 1000 kuna proporcionalno prema broju mjeseci koje radnik provede na radu u Podravki. Ovom mjerom će biti obuhvaćeni svi radnici, pa tako i oni koji u ovom trenutku imaju ugovor o radu na određeno vrijeme. Isto tako povećati će se iznos jubilarnih nagrada do maksimalno neoporezivog iznosa, Uskrsnica će umjesto dosadašnjih 400 kuna iznositi 600 kuna što je povećanje od 50%, a povećan je i iznos za smrt člana uže obitelji sa 2500 na 3000 kuna.

Podravka je ovime napravila veliki iskorak jer će plaće prosječno rasti za više od 250 kuna neto, a ako uzmemo u obzir i uplatu u 3. mirovinski stup onda je taj iznos 330 kuna neto. Ono što je još važnije je kako će dosadašnje najniže plaće rasti za otprilike 1000 kuna neto, a što je već u primjeni od 1. listopada bez obzira što su pregovori trajali nešto duže.

Sve je ovo izuzetno važno za položaj radnika čija prava upravo počivaju na Kolektivnom ugovoru kroz koji su dodatno osnažena u odnosu na prava zajamčena Zakonom o radu.
Uprava Podravke ovakvim je pristupom u pregovorima pokazala duh pozitivne politike prema svojim zaposlenicima jer dodatno unapređenje prava radnika preduvjet je za uspješnije i kvalitetnije poslovanje, a svi znamo kako bez zadovoljnog radnika nema uspješne kompanije.

Konferenciji za medije prisustvovao je i predsjednik Sindikata PPDIV Denis Paradiš koji je ovu priliku iskoristio da sa predsjednikom Uprave Podravke Marinom Pucarom razgovara i o situaciji u drugim poduzećima koja su ili u vlasništvu Podravke ili pak s njima usko surađuje, a u kojima Sindikat PPDIV ima svoje članove.

izvor: Marko Posavec, Drava info

izvor: Marko Posavec, Drava info

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA