Search
Close this search box.

ZAJEDNO KA ODRŽIVOM SOCIJALNOM DIJALOGU – ZAKOS

Okrugli stol 1 copy copy

Predsjednik Sindikata PPDIV Denis Paradiš sudjelovao na Okruglom stolu pod nazivom „Socijalni dijalog u prehrambenoj industriji – mogućnosti i perspektive“.

Okrugli stol 1 copy copy
U sklopu projekta u kojem sudjeluju tri županije Sjeverozapadne Hrvatske, jučer je u Podravki održan Okrugli stol pod nazivom „Socijalni dijalog u prehrambenoj industriji – mogućnosti i perspektive“ kojega je ispred Gospodarsko-socijalnog vijeća Koprivničko-križevačke županije moderirao i vodio Davor Vrbek Regionalni povjerenik Regije III, a u sklopu projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“ koji se u potpunosti financira iz Europskog socijalnog fonda.

Okrugli stol 2
Nositelj ovog projekta je Varaždinska županija, a partneri su Međimurska županija, Koprivničko-križevačka županija, Hrvatska udruga poslodavaca, Tekstilno-tehnološki fakultet, Sveučilište Sjever, AZRA d.o.o. te Sindikat tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 680.000,00 kn.

Okrugli stol 4

Svrha projekta je doprinijeti kvaliteti i kontinuitetu socijalnog dijaloga u SZ Hrvatskoj kroz osnaživanje stručnih i administrativnih kapaciteta svih dionika socijalnog dijaloga, odnosno vođenje dijaloga kojim bi se razmjenjivale informacije i osigurala intenzivna razmjena mišljenja o prijedlozima mjera za rješavanje određenih problema te na kraju i razini pregovaranja koja predstavlja obvezu nalaženja kompromisnih rješenja.

Domaćin ovog skupa bila je Podravka, naša najveća prehrambena kompanija i Regionalni lider u Prehrambenoj industriji koja sigurno može poslužiti kao primjer uspješnog poduzeća koji se između ostalog temelji i na kvalitetnom socijalnom dijalogu koji je na izuzetno visokom nivou.

Predsjednik Paradiš, govoreći na ovom skupu istaknuo je važnost socijalnog dijaloga, te prisutne upoznao sa stanjem socijalnog dijaloga u prehrambenoj industriji budući Sindikat PPDIV kao najveći Granski Sindikat pokriva više od 200 poduzeća iz Prehrambenog Sektora.
Složio se kako je Podravka pravo mjesto gdje mogu sindikati i poslodavci doći do tema koje su važne za radnike i članove, a da bi se popravio njihov status jer su Sindikatu PPDIV položaj radnika i članova te uvjeti rada i materijalna prava vrlo bitni.

Govoreći o stanju socijalnog dijaloga i ukupnog stanja u prehrambenoj industriji rekao je kako stanje nije loše, ali kako može i mora biti bolje. Prema njegovim riječima Poslodavci svakako moraju promijeniti neke stvari kako bi zadržali naše radnike jer oni žele ostati i raditi, ali za to moraju biti dostojanstveno plaćeni i uvjeti rada moraju biti bolji. Isto tako, istaknuo je, kako i Vlada mora odraditi svoj dio posla jer gledajući tripartitni socijalni dijalog, upravo je država ta koja je najslabija karika u ovom trenutku.

Sindikat PPDIV svjestan je važnosti socijalnog dijaloga kako na razini poduzeća tako i na državnoj razini i aktivno sudjeluje u socijalnom dijalogu na polju Poljoprivredno-prehrambenog sektora zajedno sa Hrvatskom udrugom poslodavaca iz navedenog sektora te se kroz svoj rad zalaže za dodatna rasterećenja koja smatra nužnim kao što su ukidanje poreza na topli obrok i niz drugih stvari koje su u ovom trenutku porezno opterećenje jer tu vide mogućnost da se taj novac prelije u džepove radnika.

Okrugli stol 3
Kako je na kraju zaključeno, ovo je projekt koji svakako treba podržati i razvijati jer samo zajedničkim nastupom svih triju strana počevši sa lokalne razine pa sve prema vrhu vlasti moguće je učiniti kvalitetne pomake i učiniti nešto da nam svakog dana ne odlazi sve veći broj obitelji svoju sreću i egzistenciju potražiti u tuđi svijet.

slike preuzete s e-Podravina.hr

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA