Search
Close this search box.

VINOPLOD VINARIJU ŠIBENIK SPAŠAVA BADEL 1862 d.d. ZAGREB

Slika Vinoplod Sibenik

Trgovački sud u Zadru 13.7.2018.god. otvorio je predstečajni postupak nad šibenskom tvrtkom Vinoplod Vinarija d.d., koja je predstečaj zatražila krajem prosinca 2018.god. zbog nesposobnosti da plati dugove koja su ukupno iznosila cca 65 milijuna kuna. U međuvremenu pojavio se jedini strateški partner Badel 1862 d.d. Zagreb i najavio ulaganja u vinariju i zadržavanje svih radnih mjesta sa stečenim pravima.

Mali dioničari većinski su vlasnici Vinoplod-Vinarije d.d. Šibenik. Na redovnoj skupštini održanoj 10.05.2019. nisu izglasane potrebne odluke većinom glasova prisutnih dioničara.

Slika Vinoplod Sibenik

Međutim, na izvanrednoj skupštini dioničara Vinoplod Vinarija d.d. Šibenik koja je održana 27. lipnja 2019.god. s 85% glasova nazočnih izglasana je prijelomna odluka o smanjenju temeljnog kapitala s 28,98 milijuna na 222,9 tisuća kuna, radi pokrića dijela gubitka iz prethodnih godina, te odluka o dokapitalizaciji u gotovini, kojom će Badel 1862 d.d. Zagreb s 4,5 milijuna kuna postati 95-postotni vlasnik Vinoploda Vinarije d.d. Šibenik.
Nakon što je Meteor grupa uspješno provela restrukturiranje Badela 1862 d.d. Zagreb i u rekordnom roku isplatila sve vjerovnike te je Badel 1862 započeo novi razvojni ciklus, smatramo da treba sačuvati i Vinoplod Vinariju d.d. Šibenik te nastaviti s oporavkom i jačanjem domaće proizvodnje alkoholnih pića u kojoj Hrvatska ima vrijednu tradiciju i znanje.

Planom restrukturiranja koji je izrađen u suradnji s Upravom, a koji trebaju formalno podržati vjerovnici u predstečajnoj nagodbi, uz dokapitalizaciju predviđena su sveobuhvatna ulaganja koja već godinama izostaju zbog negativnog poslovanja i nagomilanih gubitaka. Najnužnijima su ulaganja u jačanje prodajnih i marketinških aktivnosti, ali i druge segmente poslovanja.
Novi vlasnici Vinoploda Vinarije d.d. Šibenik, pokazali su se kao jedini strateški partner kojeg ne zanima isključivo receptura za Vinoplodovu čuvenu travaricu niti atraktivnu nekretninu na 22000 kvadrata. Naime, Badel 1862 d.d. Zagreb ima namjeru zaokružiti Vinoplodovim brendovima svoju paletu proizvoda, ali i podići konkurentnost proizvodnje u Šibeniku i otvoriti im vrata na širem tržištu za što im je dosad manjkalo snage. Vinoplodov je izvoz do sada bio simboličan, a osim zajedničke prodaje ulazak u sustav najvećeg domaćeg proizvođača alkoholnih pića donosi i manje troškove nabave etiketa, boca i ostalog repromaterijala.

Bitno je naglasiti da se Vinoplod vinarija Šibenik d.d. usuglasila sa Badel 1862 d.d. Zagreb u pet točaka i to: Vinoplod vinarija će zadržati pravni subjektivitet i logo, nastavit će s proizvodnjom na postojećoj lokaciji na kojoj je u zakupu prostora od Državne agencije za sanaciju banaka SPV-a, zadržava 62 zaposlenika, te njihova materijalna prava, a u proizvodnji će ostati svi njegovi poznati brendovi. Iako je najveći proizvođač na hrvatskom tržištu jakih alkoholnih pića i vina, u Badelu 1862 kažu kako s obzirom na trenutačnu tržišnu poziciju Vinoploda i njegovo već dugo opadajuće poslovanje ne očekuje da će za ovu akviziciju biti potrebna suglasnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.
Ulaskom Badela 1862 d.d. Zagreb u Vinoplod Vinariju d.d. Šibenik izbjegnut je stečajni postupak, sačuvana su radna mjesta i nastavak proizvodnje.

 

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA