Search
Close this search box.

Potpisan Kolektivni ugovor u Zdenka – mliječni proizvodi d.o.o.

Zdenka 2020

Zdenka 2020
Pregovori koji su započeli u studenom prošle godine ovih su dana okončani potpisivanjem Kolektivnog ugovora na rok od dvije godine.
Sam tijek pregovora nije bio nimalo lak ni jednostavan, a sve je započelo situacijom gdje nije postignut dogovor oko sklapanja Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, a za koje je inicijativu prema poslodavcu uputila Sindikalna podružnica Zdenka, odnosno imenovani Pregovarački odbor.
Nakon toga se ušlo u postupak mirenja koje nije donijelo rezultata, pa je nakon izvedenog zaključka od strane Miritelja kako mirenje nije uspjelo, pokrenut niz aktivnosti kako koje su na kraju rezultirale pozitivnim završetkom.
Sindikalna podružnica, na čelu sa Glavnim sindikalnim povjerenikom Darkom Novotnijem uz svu potporu i pomoć Sindikata PPDIV i njegovih stručnih službi, provela je i osobno izjašnjavanje među članovima koje je bilo preduvjet za pokretanje drugih industrijskih akcija s ciljem povećanja materijalnih prava svih radnika.
Rezultat osobnog izjašnjavanja, a kojem je prethodio i Sindikalni skup, nije nikoga iznenadio. Za pokretanje industrijske akcije izjasnilo se 99,17% članova, te se shodno tome prema Predsjedništvu uputio Zahtjev za davanje suglasnosti oko provođenja štrajka. Predsjedništvo je vrlo brzo dalo suglasnost, a jednako tako odrađene su i sve pripreme oko organiziranja tiskovne konferencije kako bi se širu javnost upoznalo sa razlozima za štrajk i stanjem u poduzeću Zdenka – mliječni proizvodi d. o. o.
Paralelno sa svim tim aktivnostima, vršeni su svi napori kako bi dogovor ipak bio i postignut što je i učinjeno dan uoči tiskovne konferencije.
Kako je u međuvremenu došlo do prestanka važenja Kolektivnog ugovora, odnosno kako se ušlo u produženu primjenu, sklopljen je novi Kolektivni ugovor kojim radnici mogu biti prilično zadovoljni.
Kroz nove odredbe koje su ugovorene radnicima je povećan bruto fiksni dodatak za 300,00 kuna, točno su definirani iznosi prigodnih nagrada i naknade za godišnji odmor koje su kudikamo veće nego su bile do sada, povećana je dobna granica za dar djeci te je u isto vrijeme povećan i novčani iznos dara, ugovoreno je i pravo radnika na jubilarnu nagradu u visini neoporezivog iznosa na način da će biti isplaćena na prvoj slijedećoj plaći za mjesec u kojoj je radnik ostvario to pravo.
Iako put nije bio nimalo lak i jednostavan, krajnji rezultat je hvalevrijedan.
Važno je ovdje istaknuti kako su tijekom osobnog izjašnjavanja, podršku članovima svojim potpisom, davali i radnici koji do toga trenutka nisu bili članovi što je svakako bio znak poslodavcu da postoji ozbiljna namjera radnika sudjelovanja u štrajku, ali i sudjelovanja na tiskovnoj konferenciji, te kako postoji nezadovoljstvo trenutnim stanjem i kako je njega potrebno unaprijediti.
U poduzeću Zdenka – mliječni proizvodi d. o. o. koje trenutno zapošljava oko 200 radnika sindikalno je organizirano trenutno njih 140 što je i bio preduvjet konačnog ishoda postupka. Dodamo li tome i više od 20 radnika koji su dodatno podržali napore kolega iz ove podružnice, valja reći kako je jedinstvo no što krasi zaposlene u navedenom poduzeću.
U ime Sindikata PPDIV Kolektivni ugovor potpisao je kolega Darko Novotni naš Glavni sindikalni povjerenik uz prisustvo Predsjednice Radničkog vijeća Melita Jurić, dok je ispred poslodavca to učinio direktor Željko Gatjal.
Čestitke na uspjehu našim kolegama iz Sindikalne podružnice Zdenka.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA