Search
Close this search box.

Povećanje trošarina na pića u vrijeme kriznog stanja u državi ne daje podršku poslodavcima te ugrožava radna mjesta

703x480 images konzerve

703x480 images konzerve

Industrija pića suočava se s velikim distribucijskim i opskrbnim padom u vrijeme proglašenja epidemije koronavirusa. Tvrtke koje posluju u Hrvatskoj ulažu velike napore kako bi održale poslovanje, proizvodnju i radna mjesta i uz otežane dobavne pravce te značajno sužene prodajne kanale i smanjenu potražnju.

Nerealno je da hrvatska Vlada, umjesto da razradi poticajne mjere za pomoć gospodarstvenicima, ista uvodi do sada nezabilježeno i iznimno visoko povećanje poreznog opterećenja na bezalkoholna pića i nastavlja povećavati trošarine na jaka alkoholna pića. Određene su procjene da će se godišnje izdvajanje dijela industrije za potrebe posebnog poreza na bezalkoholna pića povećati i preko 70%. Takav rast troškova kojeg istovremeno prati i usporedan drastičan pad potrošnje uslijed zatvaranja uslužnih objekata, industrije pića neće moći kompenzirati.

Neke su druge države, primjerice poljska vlada, nedavno usvojile set poreznih mjera za pomoć gospodarstvu, među kojima je i odgoda primjene posebnog poreza na šećer u bezalkoholnim pićima do najranije 2021. godine.

U ovom trenutku gospodarske neizvjesnosti i nemogućnosti predviđanja trajanja posebnom stanja uzrokovanog epidemijom CoVid-a 19, kao i popratnom neizvjesnosti trajanja zatvorenosti ugostiteljskih objekata te upitnog uspjeha nadolazeće turističke sezone, kada bi prodaja bezalholonih pića trebala u normalnim okolnostima dosezati svoj vrhunac, ključno je snižavati troškove i tražiti svaki prostor za rasterećenje gospodarstva. Svakako je nužno i da se sačuvaju radna mjesta koja su također u ovim vremenima epidemije poprilično ugrožena. Nažalost, naša se industrija čak i u ovoj situaciji suočava s povećanjem troškova i porezne presije jer Vlada ne odustaje od povećanja i uvođenja novih poreza na bezalkoholna pića od 1. travnja.

Evidentno je da će odluka o povećanju poreza na alkoholna i bezalkoholna pića od 1. travnja dodatno snažno negativno utjecati na hrvatsko gospodarstvo, industriju pića i tržište rada. U ovim trenucima turistički i ugostiteljski sektor već su teško pogođeni novonastalim pandemijskim okolnostima, a industrija pića s njima je snažno povezana.

Sindikat PPDIV je i prije izbijanja pandemije koronavirusa upozoravao i apelirao na Vladu Republike Hrvatske da se ne donose propisi kojima bi se dovelo u pitanje poslovanje pojedinih kompanija u domaćoj prehrambenoj industriji, a time i upitnost očuvanja radnih mjesta. Naime, činjenica je da su troškovi poslovanja u Republici Hrvatskoj još uvijek visoki te da je ovako značajno povećanje trošarina dodatno destimulirajuće za poslovanje.

Uvjereni smo da je najmanje što se može učiniti za gospodarstvo i očuvanje radnih mjesta – zaustavljanje povećavanja rasta troškova proizvodnje poslodavcima. Privremeno ukidanje trošarina i posebnog poreza je jedna od mjera koja bi značajno pomogla gospodarstvenicima da prebrode otežane uvjete poslovanja. Stoga apeliramo na Vladu i ovim putem da žurno korigira odluku o povećanju i uvođenju novih trošarina i primjenu odgodi do 1. siječnja 2021.

 

PREDSJEDNIIK
Denis Paradiš