Search
Close this search box.

NAPOKON! RADNICI KAŠTELANSKIH STAKLENIKA DOBIT ĆE SVOJ NOVAC

Picture 052

Picture 052

Na drugoj elektroničkoj javnoj dražbi, održanoj 5.3.2020.god. dakle prije pandemije, preko FINA-a Zračna luka Split uplatila je jamčevinu za kupovinu zemljišta „Kaštelanskih staklenika u stečaju. Uplaćena sredstva, koja obzirom na to da je riječ o drugom dražbenom krugu, iznosi 50% utvrđene vrijednosti nekretnine. U međuvremenu zbog okolnosti izazvanih korona virusom Zračna luka Split zatražila je od Trgovačkog suda u Splitu odgodu uplate ukupnog iznosa. Sud je načelno imao razumijevanje za odgodu, ali je tražio mišljenje odbora vjerovnika, kako bi sva tijela stečajnog postupka bila suglasna odluci.

Dok je trajala procedura prikupljanja pismenih stavova pojedinih članova odbora, jer održavanje sjednice nije bilo moguće. Na sreću u zakonom predviđenom roku, 15.4.2020.god. Zračna luka Split uplatila je ukupan iznos od 87.965.533 kune za kupovinu zemljišta “Kaštelanskih staklenika u stečaju” u Resniku. Kupljeno zemljište, površine 257.249 kvadrata, naime, svojim je većim dijelom u urbanističkoj IS1 zoni, određenoj upravo potrebama aerodroma. Osim toga, veći dio uplaćenog iznosa ide u državni proračun jer je država jedan od razlučnih vjerovnika, a poreze i doprinose naplatit će iz uplate bruto plaća bivših zaposlenika, čija ukupna potraživanja iznose 73,6 milijuna kuna. Bivši radnici imaju najviše razloga za zadovoljstvo što je šteta od korona virusa u ovom trenutku na razini usporavanja, ali ne i odgađanja isplate na duži rok. Ne treba posebno podsjećati da isplatu ionako čekaju već pet godina. Da podsjetim, nakon odgođenog ročišta od 30.4.2015.god na Trgovačkom sudu u Splitu održano je ponovno ispitno ročište 20.5.2015.god. na kojem je otvoren stečajni postupak nad poduzećem „Kaštelanski staklenici“.

Sindikat PPDIV Hrvatske cijelo proteklo razdoblje od otvaranja stečajnog postupka, aktivno je sudjelovao i pratio tijek stečajnog postupka. Naime, kao regionalni povjerenik stalno sam bio u komunikaciji kako sa stečajnim upraviteljem tako i sa stečajnim sucem, koji su bili vrlo korektni u stečajnom postupku za razliku od nekih drugih institucija. Da sindikat ima važnu ulogu u rješavanju gospodarskih i socijalnih problema u stečajnim postupcima vidi se i na ovom primjeru.

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA