Search
Close this search box.

Sindikat PPDIV reagirao na vijest o najavi mogućeg zatvaranja tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru

indeksiraj

indeksiraj

Povodom najave mogućeg zatvaranja tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru, Sindikat PPDIV danas je uputio sljedeće priopćenje za javnost:

Priopćenje TDR JPEG

Slijedom priopćenja od 19. lipnja, danas 23. lipnja 2020. godine, predsjednik Sindikata PPDIV-a, Denis Paradiš, uputio je sljedeći dopis predsjedniku vlade, gospodinu Andreju Plenkoviću i ministru financija, gospodinu Zdravku Mariću:

Poštovani,

obraćamo Vam se s molbom za hitnim djelovanjem u svezi najava mogućeg zatvaranja tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru.

Kao najveći Sindikat u realnom sektoru u Republici Hrvatskoj, smatramo svojom dužnošću upozoriti Vas na ozbiljnost situacije. Zaposlenici Tvornice duhana Rovinj, opravdano su uznemireni i zabrinuti za svoju egzistenciju i egzistenciju svojih obitelji. Strahove dodatno potencira aktualna situacija zdravstvene i gospodarske krize zbog kojih stalno raste broj nezaposlenih. Alternative za zapošljavanje proizvodnih radnika u ovom trenutku u Istri su gotovo pa nepostojeće pa gubitak posla znači tešku socijalnu situaciju za obitelji zaposlenih i njihove bližnje.

British American Tobacco je jedina multinacionalna kompanija koje ima regionalno sjedište u Hrvatskoj. Cigarete su jedan od rijetkih proizvoda koje ostvaruju suficit u vanjsko-trgovinskoj razmjeni, znači to je jedan od rijetkih proizvoda više dodane vrijednosti koji izvozimo.

U proizvodnji duhana ostvarujemo značajno bolje proizvodne rezultate nego u većini drugih poljoprivrednih proizvoda, te bilježimo i značajniji udjel oko 5% EU proizvodnje.

Proizvodnih pogona u koje se kontinuirano investira, koji povećavaju proizvodnju i izvoz, nemamo puno u Hrvatskoj. Stoga je zadaća svih socijalnih partnera, pa tako i Vlade RH da se stvori pogodno okruženje u kojem takvi sustavi mogu funkcionirati. British American Tobacco se pokazao kao dobar strani investitor i pouzdan poslodavac, čiji bi odlazak iz Hrvatske bio velika šteta za sve zaposlenike, ali i sve poslovne partnere. Gubitak proizvodnih tvrtki i radnih mjesta koje generiraju veliku dodanu vrijednost čini nepopravljivu štetu širem domaćem gospodarstvu pa samim time i državnom proračunu.

Važno je napomenuti da ta proizvodnja ne bi bila tako uspješna da nije vertikalno kvalitetno integrirana u lancu vrijednosti sa kapacitetima za preradu duhana u Hrvatskim duhanima i sa duhanskom industrijom odnosno Tvornicom duhana Rovinj.

Smatramo da Hrvatska ima puno razloga i u poreznoj politici odnosno trošarinskoj politici uzeti u obzir i benefite koje ta proizvodnja stvara u poljoprivredi odnosno proizvodnji duhana. Primjerice u Slatini (Agroduhan Slatina) se nalazi prerađivač duhana koji se godinama obilato subvencionira na razne načine kroz restrukturiranja i dokapitalizacije od strane države kako bi se pomogao otkup od poljoprivrednih proizvođača, a istovremeno se uvode visoke trošarine na duhanske proizvode.

S druge pak strane, u Hrvatskoj u duhanskoj proizvodnji imamo jednu od rijetkih multinacionalnih kompanija koja ima vrhunsku industriju koja zapošljava više tisuća radnika i uz to značajno pridonosi domaćoj primarnoj proizvodnji pa bi je poreznim mjerama sigurno trebalo više poticati u odnosu na uvoznike duhanskih proizvoda.

Kada bi u hrvatskoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji mogli istaknuti dobro organizirane lance u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi tu bi svakako trebali istaknuti proizvodnju duhana koju godinama predvodi Tvornica duhana Rovinj, bez obzira o kojem vlasniku se radi. I nakon promjene vlasnika od Adris grupe na British American Tobacco, ti odnosi nisu zanemareni nego se dapače i dalje razvijaju i stalno je prisutno unapređenje proizvodnje te su velika ulaganja i u primarnoj poljoprivredi i u proizvodnji duhanskih proizvoda.

Tako bi zatvaranje tvornice značilo otpuštanje oko 500 zaposlenih u samoj tvornici, ugrožavanje poslovanja značajnog broja tvrtki iz opskrbnog lanca tvornice, ugrožavanje proizvodnje duhana u Hrvatskoj i egzistencije poljoprivrednika u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji (proizvodnjom duhana bavi se oko 900 proizvođača), a na kraju i posljedično značajan gubitak prihoda državnog proračuna.

Stoga apeliramo na Vladu RH i Vas kao ministra financija koji je zadužen za kreiranje poreznih politika, posebno trošarinske politike koja se često naglašava kao kritičnom za nepovoljan tržišni položaj domaće proizvodnje duhanskih proizvoda, da poduzmete hitne i konkretne poteze u smjeru stvaranja povoljnog okruženja za nastavak poslovanja tvornice, te da nas, kao socijalne partnere, u narednim danima izvijestite o poduzetom.

Unaprijed zahvaljujemo na odvojenom vremenu te vjerujem da ćete postupiti sukladno ranije navedenom.

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA