Close this search box.

Sindikat PPDIV uputio priopćenje za javnost nakon medijskih natpisa Radničke fronte o položaju radnika KRAŠ d.d.

5d9cd4873267f04bdcecd64c99f06294 1600x1000

Povodom tvrdnji Radničke fronte o položaju radnika Kraša d.d. koje su opetovano iznošene u posljednjim danima, Sindikat PPDIV danas je uputio sljedeće priopćenje za javnost:

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (Sindikat PPDIV) pratio je u posljednjih nekoliko mjeseci zbivanja u Krašu d.d.

U društvu Kraš d.d. posljednjih mjeseci odvijale su se poslovne aktivnosti usmjerene na implementaciju nove korporativne strukture, a tijekom tog perioda provodilo se snimanje poslovnih procesa i uređivanje novog organizacijskog modela poslovanja u cilju pojednostavljenja poslovanja i veće produktivnosti.

Tijekom tog postupka koje provodi poslodavac započelo se i s Izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora te je postignut dogovor odnosno potpisane su Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, a rezultat pregovora su povećani koeficijenti zaposlenicima čiji su poslovi razvrstani unutar karakterističnih poslova navedenih u Tarifnim stavovima (tzv. tarifni razredi) i koji čine sastavni dio kolektivnog ugovora, a samim time povećana je i bruto masa plaća zaposlenika Kraša d.d. Menadžeri su individualno pregovarali s poslodavcem i svoja prava i obveze definirali novim menadžerskim ugovorima, a sve obzirom da njihova radna mjesta nisu niti obuhvaćena Tarifnim stavovima. Zaposlenicima koji su otišli u zasluženu mirovinu ili su sporazumno napustili tvrtku isplaćene su otpremnine u skladu s Kolektivnim ugovorom.

Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora ide u korist radnika jer se njima povećavaju plaće radnika zaposlenih na karakterističnim poslovima. Materijalna prava radnika Kraša među najvećima su pravima unutar konditorske industrije, a Izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ista su dodatno poboljšana. Proteklog tjedna isplaćeni su regresi svim zaposlenicima u iznosu od 2.000,00 kuna, a Kraš d.d. je unatoč krizi u potpunosti iskoristio i dodatne mogućnosti neoporezivog nagrađivanja radnika.

Prema nama dostupnim najavama Kraš d.d. će zbog intenziteta proizvodnje tijekom kolovoza zaposliti oko 100 novih radnika u proizvodnji, stoji u priopćenju koje je uputio predsjednik Sindikata PPDIV-a Denis Paradiš.

Priopcenje za javnost Kras d