Close this search box.

IMA LI VLADA NAMJERU SAČUVATI RADNA MJESTA U TDR-u? Predsjednik sindikata poslao otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću

Većina bi zaposlenih u Kanfanaru zatvaranjem tvornice zauvijek izgubila svoju priliku za kvalitetnim radnim mjestima i pristojnom egzistencijom. Bitno je naglasiti da bi zatvaranje tvornice, uz gašenje 500-tinjak radnih mjesta, ugrozilo i proizvodnju duhana u Hrvatskoj, napominje u otvorenom pismu predsjednik sindikata PPDIV-a Denis Paradiš

Sudbina TDR-a i dalje je najaktualnija gospodarska tema u Istri i Hrvatskoj. Nakon što je krajem lipnja predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio tvornicu u Kanfanaru, te tom prilikom izjavio “da će Vlada učiniti sve kako bi proizvodnja ostala u Kanfanaru”, predsjednik sindikata PPDIV-a Denis Paradiš jučer mu je uputio otvoreno pismo. U njemu stoji da su radnici TDR-a s velikim zadovoljstvom primili njegov pozitivan stav i iskreni interes za daljnji razvoj poslovanja u tvornici duhanskih proizvoda u Kanfanaru, te da su vrlo ohrabrujuće bile njegove riječi i obećanja da će pronaći okvir i omogućiti zadržavanje radnih mjesta i proizvodnje u Tvornici duhana Rovinj.

Opravdana zabrinutost

“Nažalost, prošlo je više od dva mjeseca tijekom kojih se, po pitanjima koja su značajna za daljnje održavanje proizvodnje duhanskih proizvoda u Republici Hrvatskoj, ništa konkretno do sada nije učinilo. Suprotno navedenom, iz Ministarstva financija prilikom najava poreznih promjena nema uopće govora o izmjenama koje su nužne za održavanje konkurentnosti spomenute proizvodnje. Ulazimo u jesen s mnogobrojnim teškim vijestima i velikom nesigurnošću za naše članove i radnike za koje svakim danom dobivamo sve više informacija o otkazima i sve manjem broju radnih mjesta u do jučer stabilnim tvrtkama. Tim više svakim danom raste opravdana zabrinutost oko 500 zaposlenih u Tvornici duhana Rovinj, kao i njihovih obitelji”, napisao je Paradiš premijeru Plenkoviću.

Kao odgovoran sindikat, nastavio je, u PPDIV-u su zabrinuti za budućnost svojih kolegica i kolega, te su prisiljeni obratiti se predsjedniku Vlade.

“Zaposlenici TDR-a imali su veliku nadu i očekivanja nakon Vašeg posjeta njihovoj tvornici, a sada je ponovo zavladala zabrinutost i strah te smatramo da oni zaslužuju znati – ima li Vlada RH namjeru podržati nastavak proizvodnje duhanskih proizvoda u RH koja će omogućiti zadržavanje njihovih radnih mjesta? Zabrinutost je posve razumljiva u situaciji rekordnog pada BDP-a i sve opreznijih prognoza oporavka gospodarstva koje dolaze kako od Hrvatske narodne banke, tako i od potpredsjednika Vlade i ministra financija gospodina Zdravka Marića. Gubitak kvalitetnih radnih mjesta s iznadprosječnim radnim uvjetima, kakvog imaju zaposlenici u Kanfanaru, bio bi veliki udarac za njih i njihove obitelji, za cijelu Istru, ali i Hrvatsku. Alternativnih radnih mjesta u proizvodnji (niti u drugim sektorima gospodarstva) u Istri, ali i u ostatku zemlje jednostavno nema. Što znači da bi većina zaposlenih u Kanfanaru zatvaranjem tvornice zauvijek izgubila svoju priliku za kvalitetnim radnim mjestima i pristojnom egzistencijom. Bitno je naglasiti da bi zatvaranje tvornice, uz gašenje 500-tinjak radnih mjesta, ugrozilo i proizvodnju duhana u Hrvatskoj te rezultiralo gubitkom radnih mjesta u preradi duhana, kao i odredilo sudbine velikog broja poljoprivrednika u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji kojima ova proizvodnja omogućuje siguran i kvalitetan otkup njihovih proizvoda”, piše Denis Paradiš.

Konkretni potezi

Podsjeća da Hrvatska nema mnogo proizvodnih pogona u koje se investira i kojima se povećava proizvodnja i izvoz. Stoga smatra da je zadaća Vlade da zajedno sa socijalnim partnerima stvori pogodno okruženje u kojem takvi sustavi mogu funkcionirati, te da postupanje Vlade ne smije ostati na izgovorenoj riječi i obećanju, bez konkretnih poteza.

“Zbog toga apeliramo na vas kao predsjednika Vlade i na Vladu RH u cjelini da što prije napravite konkretne poteze kako bi se stvorilo pozitivno okruženje za nastavak rada Tvornice duhana Rovinj i tako sačuvala radna mjesta”, stoji u otvorenom pismu predsjednika sindikata PPDIV-a premijeru Plenkoviću.

Autor: Milan PAVLOVIĆ // Izvor: https://www.glasistre.hr/gospodarstvo/ima-li-vlada-namjeru-sacuvati-radna-mjesta-u-tdr-u-predsjednik-sindikata-poslao-otvoreno-pismo-premijeru-andreju-plenkovicu-664601