Search
Close this search box.

PPDIV: Potrebno uložiti maksimalan napor za očuvanje radnih mjesta u Kanfanaru

Objavljeno: 19.06.2020 / 17:03

Autor: SEEbiz / H

Izvor: https://www.seebiz.eu/tvrtke/ppdiv-potrebno-uloziti-maksimalan-napor-za-ocuvanje-radnih-mjesta-u-kanfanaru/234949

ROVINJ – Iz Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) uputili su u petak apel Vladi i vodstvu British American Tobacco-a (BAT) da ulože maksimalne napore kako ne bi došlo do zatvaranja tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru i kako bi se očuvalo oko 500 radnih mjesta u tvornici.
Zaposlenici tvornice u Kanfanaru, kako se navodi u priopćenju PPDIV-a, uznemireni su medijskim natpisima i zabrinuti za svoju egzistenciju i egzistenciju svojih obitelji.

Strahove dodatno potencira aktualna situacija zdravstvene i gospodarske krize zbog koje raste broj nezaposlenih.

Alternative za zapošljavanje proizvodnih radnika u ovom trenutku u Istri su gotovo nepostojeće, pa bi gubitak posla značio tešku socijalnu situaciju za obitelji zaposlenih i njihove bližnje, navodi se u priopćenju.

Zatvaranje tvornice u Kanfanaru, kako se ističe, rezultiralo bi otkazima za oko 500 zaposlenika u samoj tvornici, ali bi ugrozilo i proizvodnju duhana u Hrvatskoj te prihode poljoprivrednika u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Proizvodnih pogona u koje se kontinuirano investira, koji povećavaju proizvodnju i izvoz, nema puno u Hrvatskoj, ističu iz PPDIV-a. Stoga je zadaća svih socijalnih partnera da se stvori pogodno okruženje u kojem takvi sustavi mogu funkcionirati, poručili su.

BAT se, kako navode, pokazao kao dobar strani investitor i pouzdan poslodavac čiji bi odlazak iz Hrvatske bio velika šteta za sve zaposlenike ali i sve poslovne partnere.

Iz PPDIV-a stoga očekuju žurnu reakciju, “prije svega Vlade, na način da se razriješi situacija u Kanfanaru osiguranjem uvjeta za nastavak proizvodnje”.

I predsjednik IDS-a Boris Miletić u petak je izjavio da se mora postići dogovor u koji bi bila uključena Vlada, kako bi se osigurao nastavak proizvodnje u pogonu BATa), u Kanfanaru.

“Mora se postići dogovor između proizvodnje i Vlade kako ne bi došao u pitanje nastavak poslovanja BAT-a u Istri, imajući u vidu koliko nam je danas proizvodnja bitna”, izjavio je Miletić.

U medijima se ovih dana pojavila neslužbena informacija da BAT namjerava ugasiti proizvodnju u Tvornici duhana Rovinj i preseliti je iz Kanfanara nedaleko od Rovinja u neku drugu državu.

Iz BAT-a su kratko poručili kako “BAT kontinuirano radi na evaluaciji proizvodnih lokacija”.

Neslužbeno se doznaje kako su čelnici BAT-a nezadovoljni poslovnim okruženjem i uvjetima rada u Hrvatskoj i povećanjem trošarina na cigarete.

Inače, BAT je preuzeo TDR od Adris grupe u rujnu 2015. godine.

Prema kupoprodajnom ugovoru, BAT je, uz TDR, preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku.

Vrijednost transakcije je iznosila 505 milijuna eura. Ugovorom se BAT obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od preuzimanja.