Search
Close this search box.

Propast duhanske industrije u Hrvatskoj?

Od Pitomače do Virovitice – tisuće hektara zasađenog duhana od čije proizvodnje u ovom kraju žive stotine obitelji. No, posljednjih mjeseci zbog nagađanja o zatvaranju tvornice duhana u Rovinju žive u neizvjesnosti.

“Imamo 10 hektara, cijela obitelj radi tu, ali ne znamo kako ćemo ako se zatvori sve, nemamo kuda prodat duhan”, rekao je Mario Žiljak.

Najveći otkupljivač Hrvatski duhani u Virovitici u vlasništvu su multinacionalne kompanije BAT, a surađuje s velikim brojem poljoprivrednika u Podravini i Slavoniji. Glavna BAT-ova tvornica s 500 radnika je u istarskom Kanfanaru, što bi značilo da bi odlaskom te kompanije bez posla ostalo ukupno 1600 ljudi.

“Svi ovdje u okolici radimo u duhanskoj industriji, sve isporučujemo BAT-u”, dodaje Žiljak.

Smanjenje trošarina i pomoć Vlade sredstvo je u kojem sindikati vide spas za hrvatsku duhansku industriju. Zato su i pisali otvoreno pismo premijeru, no još uvijek nisu dobili odgovor.

“1600 radnih mjesta može se spasiti isključivo smanjenjem trošarina koje su ogromne, a BAT je već upozoravao na to. Mi se nadamo da će se i nas nešto pitati jer imamo puno toga za reći”, rekao je Denis Paradiš, predsjednik sindikata PPDIV-a

Prije dva mjeseca je premijer Plenković govorio ispred BAT-ove tvornice duhana u Kanfanaru i to u samom jeku kampanje. I najavio je pregovore, koji još uvijek nisu započeli.

“Pronaći ćemo okvir i omogućiti zadržavanje radnih mjesta i proizvodnje u TDR-u”, poručio je tada Plenković.

BAT je odluku o gašenju tvornice navodno donio nakon odluke Vlade o povećanju specifičnih trošarina na cigarete za 40 kuna na 1000 komada, s 335 na 375 kuna.

A hoće li pregovorima moći zadržati radna mjesta i kada će oni započeti, upitali smo i ministarstvo financija. Do zaključenja priloga odgovor nije stigao. Tek neslužbeno doznajemo kako bi trebali u narednih deset dana.

Izvor: http://hr.n1info.com/Biznis/a542317/Propast-duhanske-industrije-u-Hrvatskoj.html