Search
Close this search box.

Sindikat PPDIV otvorenim pismom obratio se premijeru Plenkoviću vezano uz očuvanje tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru

Nakon što je krajem mjeseca lipnja, predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio tvornicu British American Tobacco – Adria u Kanfanaru, kojom prilikom je izjavio “kako će Vlada učiniti sve kako bi proizvodnja ostala u Kanfanaru”, predsjednik Sindikata PPDIV-a Denis Paradiš, danas je uputio sljedeće Otvoreno pismo premijeru:

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

sa velikim zadovoljstvom primili smo Vaš pozitivni stav i iskreni interes za daljnji razvoj poslovanja u tvornici duhanskih proizvoda u Kanfanaru koju ste posjetili početkom ljeta. Vrlo ohrabrujuće su bile Vaše riječi i obećanja da ćete „pronaći okvir i omogućiti zadržavanje radnih mjesta i proizvodnje” u Tvornici duhana Rovinj.

No, nažalost prošlo je više od 2 mjeseca tijekom kojih se, po pitanjima koja su značajna za daljnje održavanje proizvodnje duhanskih proizvoda u Republici Hrvatskoj, ništa konkretno do sada nije učinilo. Suprotno navedenom, iz Ministarstva financija prilikom najava poreznih promjena nema uopće govora o izmjenama koje su nužne za održavanje konkurentnosti spomenute proizvodnje.

Ulazimo u jesen sa mnogobrojnim teškim vijestima i velikom nesigurnošću za naše članove i radnike za koje svakim danom dobivamo sve više informacija o otkazima i sve manjem broju radnih mjesta u do jučer stabilnim tvrtkama. Tim više, svakim danom raste opravdana zabrinutost oko 500 zaposlenih u Tvornici duhana Rovinj, kao i njihovih obitelji.

Kao odgovoran sindikat i mi smo zabrinuti za budućnost naših kolegica i kolega, stoga smo prisiljeni obratiti se Vama kao predsjedniku Vlade RH ovim otvorenim pismom. Zaposlenici Tvornice duhana Rovinj imali su veliku nadu i očekivanja nakon Vašeg posjeta njihovoj tvornici, a sada je ponovo zavladala zabrinutost i strah te smatramo da oni zaslužuju znati – ima li Vlada RH namjeru podržati nastavak proizvodnje duhanskih proizvoda u RH koja će omogućiti zadržavanje njihovih radnih mjesta?

Zabrinutost je posve razumljiva u situaciji rekordnog pada BDP-a i sve opreznijih prognoza oporavka gospodarstva koje dolaze kako sa strane Hrvatske narodne banke, tako i od potpredsjednika Vlade i ministra financija gospodina Zdravka Marića. Gubitak kvalitetnih radnih mjesta sa iznadprosječnim radnim uvjetima, kakvog imaju zaposlenici u Kanfanaru, bio bi veliki udarac za njih i njihove obitelji, za cijelu Istru, ali i za cijelu Hrvatsku. Alternativnih radnih mjesta u proizvodnji (niti u drugim sektorima gospodarstva), u Istri, ali ni u ostatku zemlje jednostavno nema. Što znači da bi većina zaposlenih u Kanfanaru zatvaranjem tvornice zauvijek izgubila svoju priliku za kvalitetnim radnim mjestima i pristojnom egzistencijom.

Bitno je naglasiti da bi zatvaranje tvornice, uz gašenje 500-tinjak radnih mjesta u Kanfanaru, ugrozilo i proizvodnju duhana u Hrvatskoj te rezultiralo gubitkom radnih mjesta u preradi duhana u Virovitici u tvornici duhana kao i odredilo sudbine velikog broja poljoprivrednika u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji kojima ova proizvodnja omogućuje siguran i kvalitetan otkup njihovih proizvoda.

Hrvatska nema mnogo proizvodnih pogona u koje se investira, u kojima se povećava proizvodnja i izvoz, stoga smatramo da je zadaća Vlade da zajedno sa socijalnim partnerima stvori pogodno okruženje u kojem takvi sustavi mogu funkcionirati. Postupanje Vlade ne smije ostati na izgovorenoj riječi i obećanju, bez konkretnih poteza.

Zbog toga apeliramo na vas kao predsjednika Vlade i na Vladu RH u cjelini da što prije napravite konkretne poteze, kako bi se stvorilo pozitivno okruženje za nastavak rada Tvornice duhana Rovinj i tako sačuvala radna mjesta.

U nadi pozitivnog rješenja, srdačno vas pozdravljamo.

PREDSJEDNIK
Denis Paradiš

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA