Search
Close this search box.

Oštro upozorenje Vladi: BAT prijeti zatvaranjem TDR-a i preseljenjem proizvodnje izvan Hrvatske

Iako se neko vrijeme u kuloarima spominjala takva mogućnost, ipak je kao bomba odjeknula neslužbena informacija da multinacionalna kompanija BAT (British American Tobacco) namjerava ugasiti Tvornicu duhana Rovinj i prozvodnju preseliti iz Kanfanara nedaleko od Rovinja u neku drugu državu.

Iz te kompanije su tim povodom samo šturo poručili kako “BAT kontinuirano radi na evaluaciji proizvodnih lokacija”, što je diplomatska poruka da o tome ozbiljno razmišljaju.

Prema dostupnim informacijama, čelnici BAT-a nezadovoljni su ukupnim poslovnim okruženjem i uvjetima rada u Hrvatskoj, ali i kontinuiranim povećavanjem trošarina na cigarete. Zadnji put trošarine na cigarete su povećane od 1. travnja ove godine, a u BAT-u su, kako smo doznali, do zadnjeg trenutka ulagali nade u to da će Vlada ipak, barem zbog nove krize, odustati od povećanja trošarina. Već tada se u neslužbenim razgovorima moglo čuti kako počinju ozbiljna razmišljanja u toj multinacionalki o preseljenju proizvodnje u neku drugu državu.

Porezna presija

Antal Bekefi, tadašnji šef Adria regije British American Tobaccoa, čije je središte u Zagrebu, u intervju za Jutarnji list u travnju 2018. je kazao kako je “politička klima u Hrvatskoj zahtjevna, ali je takva i u regiji”. “Naravno, Vlada bi trebala raditi na stvaranju boljeg okruženja za poslovanje, ali to je posao svih vlada. Ono što je, međutim, vidljivo već iz površnog pregleda, jest to da Hrvatska ima i visoku poreznu presiju na rad, na osobni dohodak, ali i na porez na dodanu vrijednost, na potrošnju.

U većini država, pogotovo onih konkurentnih Hrvatskoj, to nije slučaj – ili je visok porez na rad, a manji porez na potrošnju, ili je obratno. Pri svemu tome bih naglasio kako je politička stabilnost jako važna jer jamči sigurnost investicija potrebnih kako bi se pokrenulo ili održalo poslovanje”, ustvrdio je tada Bekefi, kojeg je na toj poziciji početkom ove godine zamijenio Zvonko Kolobara.

No, očito je kako su sve zamjerke na poslovno okruženje i dalje “na snazi” kada je BAT u pitanju, a da je uz to politika stalnog povećanja trošarina navela šefove multinacionalke da zaigraju i na kartu oštrog upozorenja Vladi RH o mogućem preseljenja proizvodnje iz Hrvatske.

Ipak, da nije riječ samo o taktičkim igrama uvjeravaju nas dobri poznavatelji prilika u toj kompaniji i navode kako će bez jake reakcije Vlade, koja bi donekle olakšala poslovanje duhanske industrije u Hrvatskoj, svoju namjeru zbilja i realizirati u dogledno vrijeme. Dapače, navode kako su neki procesi u tom smislu već i započeli, iako sindikalni čelnici s kojima smo kontaktirali to demantiraju.

Sindikat: ‘Ništa od toga’

– Ništa od toga. Ništa se ne događa i to je netočna informacija, kratko nam je kazao sindikalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske u toj tvrtki Branko Korotaj. Na pitanje, kako je moguće da se u medijima pojavila takva informacija, a da sindikalisti ne znaju ništa, kazao je da to neće komentirati. Nešto je rječitiji bio njegov kolega Ivica Blažević, regionalni povjerenik tog sindikata za Istru, koji ima ured u Splitu.

– Baš sam na putu za Kanfanar, gdje ću se sastati sa sindikalnim povjerenikom vezano za tu situaciju. Isto tako naći ću se i s direktorom tvornice, ali dosad nisam imao nikakvih informacija o zatvaranju tvornice. Jedinu informaciju koju sam dobio je ta da od toga neće biti ništa – tvrdi nam Blažević, koji veli da će u petak imati više informacija. Dodao je i kako zna da će menadžment tvrtke demantirati tu informaciju.

Čitavu priču nisu previše htjeli komentirati niti istarski političari.

– Neću komentirati odluku privatne kompanije za koju niti županija ne zna – poručio nam je istarski župan Fabrizio Radin preko svoje glasnogovornice.

Kanfanarski načelnik Sandro Jurman također vjeruje da BAT neće “dignuti sidro”.

– Jasno je da velika multinacionalna kompanija kao što je BAT teži da ima što efikasniju i racionalniju proizvodnju. Tvornica u Kanfanaru spada u red tvornica koje imaju korektan status unutar BAT-a i vidjet ćemo u kojem će se pravcu to kretati. Neću se upuštati u spekulacije, ali sam optimist po pitanju proizvodnje cigareta u Kanfanaru. U kontaktima sam s menadžmentom tvornice, i još uvijek, koliko znam, nije takva situacija da se uskoro dogodi zatvaranje proizvodnje u Kanfanaru.

Ubrzani razvoj

Podsjetimo, BAT je prije pet godina od Adris grupe za 505 milijuna eura preuzeo TDR, a i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu, te udio u Tisku. Ugovorom se novi vlasnik obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, a tih pet godina, eto, ističe upravo ove godine. Prema javno dostupnim podacima u posljednjih pet godina investirali su u tvrtku 45 milijuna eura, u 2019. godini proizvedeno je gotovo 12 milijardi cigareta, što predstavlja povećanje od dvije trećine u odnosu na 2015. godinu (kada su preuzeli TDR), više od 80 posto proizvodnje iz Kanfanara ide u izvoz, najviše na tržišta EU-a.

Pritom BAT ima proizvodnju duhana u Podravini i Slavoniji, gdje za njih radi više od 500 kooperanata, dok u TDR-u radi oko 600 radnika. Ukupno je u BAT sustavu u Hrvatskoj zaposleno 1600 ljudi. Jedna od bitnijih stvari u financijskom smislu za Hrvatsku je to što u državni proračun BAT uplaćuje oko tri milijarde kuna trošarina i poreza.

Pokušali smo doći do komentara Vlade i Ministarstva gospodarstva na ovu temu, ali nam je rečeno da se najprije moraju informirati o čitavom slučaju. Do zaključenja ovog broja nismo dobili komentar.

Autor: Frenki Laušić, Barbara Ban
Izvor: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/ostro-upozorenje-vladi-bat-prijeti-zatvaranjem-tdr-a-i-preseljenjem-proizvodnje-izvan-hrvatske-1027478