Search
Close this search box.

EFFAT podržao PPDIV u nastojanjima za spas tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru

Čelnici Europske federacije sindikata hrane, poljoprivrede i turizma, podržavajući napore svoje članice (Sindikat PPDIV), uputili su dopis premijeru Andreju Plenkoviću i ministru financija Zdravku Mariću zatraživši uključivanje i suradnju sa socijalnim partnerom Sindikatom PPDIV-a kada je u pitanju pronalazak rješenja za spas duhanske proizvodnje u Kanfanaru.

Kao Europska federacija koja zastupa 120 nacionalnih sindikata iz 35 europskih zemalja, EFFAT brani interese više od 22 milijuna radnika i priznati je socijalni partner na razini Europske unije.

 

Poštovani premijeru,

pišem vam u ime svih organizacija članica EFFAT-a.

EFFAT je Europska federacija sindikata u prehrambenom, poljoprivrednom i turističkom sektoru, koja predstavlja domaće radnike. Kao Europska federacija koja zastupa 120 nacionalnih sindikata iz 35 europskih zemalja, EFFAT brani interese više od 22 milijuna radnika. EFFAT je priznati socijalni partner na razini EU-a.

Naša hrvatska članica, Sindikat PPDIV, obavijestio nas je o mogućem zatvaranju tvornice British American Tobacco (BAT) u Kanfanaru. Ova odluka imala bi negativne socijalne posljedice ne samo na više od 500 radnika koji su izravno zaposleni u pogonu i njihovim obiteljima, već i na lokalnu zajednicu u kojoj se nalazi tvornica, kao i na poljoprivrednike, posebno u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Štoviše, British American Tobacco pokazao se dobrim stranim investitorom i pouzdanim poslodavcem, čiji bi odlazak iz Hrvatske bio velik gubitak ne samo za zaposlenike, već i za poslovne partnere.
Čini se da je ova odluka uslijedila nakon Vladine najave u vezi s uvođenjem novih pravila o trošarinama na duhanske proizvode.

Kao Europska sindikalna federacija koja zastupa radnike i u duhanskom sektoru, svjesni smo strateške važnosti tog sektora za Hrvatsku i iz perspektive zapošljavanja i iz ekonomske perspektive. Stoga dijelimo zabrinutost naše članice, Sindikata PPDIV-a, zbog potencijalnih negativnih posljedica ove odluke koju je donijela hrvatska vlada.

Gubitak važnih stranih investitora, poput BAT-a, nanio bi nenadoknadivu štetu širem domaćem gospodarstvu, a također i državnom proračunu.

Sindikat PPDIV u nekoliko je navrata odmah podijelio svoju zabrinutost za nastalo stanje direktno Vam se obrativši. Posljednje pismo upućeno vam je 21. rujna ove godine, na koji, nažalost, do danas nisu dobili odgovora.

Sindikat PPDIV želi s vama razmijeniti potencijalne posljedice zatvaranja tvornice BAT u Kanfanaru, kao i vladinu viziju budućnosti hrvatskog duhanskog sektora.

Sigurni smo da se slažete s nama u činjenici da kao socijalni partner koji zastupa radnike u duhanskoj industriji u Hrvatskoj, Sindikat PPDIV ima pravo biti potpuno uključen u bilo kakve vladine odluke ili odluke kompanija koje će imati utjecaja na budućnost radnika, njihovih obitelji kao i lokalnih zajednica.

Dobro nam je poznato kako hrvatska vlada poštuje ulogu socijalnih partnera, kao i njezinu predanost vrijednosti Ugovorima o EU i načelima europskog stupa socijalnih prava.

Imajući to na umu, pozivamo vas da što prije započnete suradnju s PPDIV-om u konstruktivnom dijalogu o ekonomskim, radničkim i socijalnim implikacijama mogućeg zatvaranja tvornice BAT u Kanfanaru, kao i o vladinim planovima za budućnost hrvatskog duhanskog sektora.

S poštovanjem,

Glavni tajnik
Kristjan Bragason

Predsjednica
Malin Ackholt