Search
Close this search box.

Sindikati nakon sastanka u Vladi: Hrvatska na dnu, liberalizacija nije rješenje

Nakon sastanka sindikata i Vlade ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je da su prošli brojne teme, no razgovori su još u tijeku.

“Teme sastanka bile su novi prijedlog Zakona o radu, formirarnje minimalne plaće za 2021. što zakonski moramo definirati do 31. listopada, te nova regulacija rada nedjeljom. Govorili smo i o temama za očuvanje radnih mjesta i setu tema koje se tiču radno-pravnih odnosa.”

“Svi smo naglasili važnost snage kolektivnog pregovaranja i jačanja socijalnog dijaloga jer tako najbolje možemo utjecati na društveno-ekonomske teme. Pred nama je zanimljivo razdoblje s puno tema, ali i jačanje socijalnog dijaloga, poduzetništva, radničkih prava i da dižemo nivo društvene i ekonomske odgovornosti u društvu”, rekao je Josip Aladrović.

Važnost kolektivnih ugovora

Nakon njega predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je da se trenutno vrše konzultacije oko izmjene Zakona o radu i istaknuo važnost kolektivnih ugovora:

“Naglašavamo da se u Hrvatskoj prečesto mijenjaju zakoni. HUP kad god ima potrebe za promjenama u radnom zakonodavstvu, izbjegava kolektivno pregovaranje, okreće se prema vladama i u pravilu vlade prihvaćaju inicijative HUP-a i pokušavaju nametnuti pregovore oko izmjena zakona o radu. Isto je i sad.”

“Dovoljan je povod pandemija, da je teško regulirati rad od kuće i onda mijenjamo zakon. Treba promijeniti smjer reguliranja poslodavaca i radnika onako kako to rade zemlje zapadne Europe i nordijske zemlje – kolektivnim ugovorima.

Novosel dodaje i kako u Hrvatskoj postoje samo dva sektorska kolektivna ugovora – onda u sektoru graditeljstva i turizma.

“O tome smo razgovarali, predsjednik Vlade je shvatio problem. Očekujemo, sad smo na konzultacijama, da Zakon o radu bude okvir, a da kroz kolektivne ugovore budemo brži, prilagodljiviji za svake promjene. Jedino se u Sloveniji od susjednih zemalja nije krenulo u izmjenu Zakona o radu jer su oni davno prihvatili vrijednosti kolektivnog pregovaranja. To želimo nametnuti u Hrvatskoj i sigurni smo da može pridonijeti većoj produktivnosti, da radnici ne idu van, da imaju motiv vratiti se.”

Ugovori na određeno – loš model

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever naglasio je da omogućavanje većeg broja ugovora na određeno ne donosi ništa dobro:

“U Njemačkoj se to nije pokazalo kao dobar model osim na razini administrativnog smanjenja nezaposlenih, a mi bi na inicijativu poslodavačkih udruga i dijela gospodarskih analitičara pokušali to ugraditi u Hrvatskoj. Danas smo htjeli predsjedniku Vlade pokazati da je takva politika svaki put pod krinkom da se Zakon o radu treba fleksibilizirati da bi se povećala zaposlenost, dogodilo to da smo imali egzodus ljudi iz Hrvatske. Ako želimo u Hrvatsku vratiti one koji su otišli i zadržati hrvatske radnike, onda izmjene Zakona o radu u pravcu fleksibilnosti nisu dobre jer su sve dosadašnje tjerale ljude van. Odgovnost Vlade je golema jer predlaže izmjene i onda ih potvrđuje Aabor, ali onda se mora nositi i s odlaskom ljudi.”

Sever je još o zapošljavanju na određeno rekao: “Zapošljavanje na određeno vrijeme će dodatno produbiti jaz. Kad im treba radnik, uzet će ga, kad im ne treba, otupustit će ga… Nismo protiv stranaca nego smo protiv toga da ovakvi uvjeti tjeraju naše ljude van.”

Na pitanje kakva će biti dinamika provedbe ovih mjera, ministar Aladrović je rekao:

“Dinamika je prvo definirati iznos minimalne plaće. Što se tiče Zakona o radu, svaki tjedan se nalazimo po tom pitanju, naravno da ima prijepora. Naša ideja je da pokušamo naći kroz te sastanke što veću razinu konsenzusa. Ne slažemo se po pitanju te fleksibilizacije, mase ugovora na određeno i neodređeno. No, to su sve teme o kojima razgovaramo. Smatramo da moramo urediti rad na daljinu, nije dovoljno definiran. Spominju se i dodatni poslovi. Imamo akt koji nije dovoljno usklađen s ovim vremenom, učinit ćemo sve da to izmijenimo. Radna skupina o radu nedjeljom idući tjedan počinje s radom, ideja je da većina nedjelja u godini bude neradna.”

Zaključka sastanka nema, ovo je tek početak razgovora, napomenuo je na kraju.

Izvor teksta i fotografije: http://hr.n1info.com/Vijesti/a563736/Sindikati-nakon-sastanka-u-Vladi-Hrvatska-na-dnu-liberalizacija-nije-rjesenje.html