Search
Close this search box.

Fortenova od Megglea kupuje osječku mljekaru

Fortenova od Megglea kupuje osječku mljekaru

Fortenova grupa i njemački Meggle postigli su dogovor o kupoprodaji pogona Megglea u Osijeku koji će od 1.siječnja iduće godine poslovati u sklopu kompanije Belje plus u sastavu Fortenove.

– Pokretanjem proizvodnje u Osijeku Belje će određenu količinu mlijeka otkupljivati od sadašnjih Meggleovih kooperanata, dok se potrebe za zaposlenicima još procjenjuju, no očekuje se zapošljavanje 100-njak zaposlenika – priopćeno je iz Fortenova grupe povodom dogovora s Meggleom koji se najavljivao posljednjih tjedana nakon što je središnjica Megglea ljetos donijela odluku o napuštanju proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj što je trebalo značiti gašenje tvrtke Megglea Hrvatska d.o.o. s sjedištem u Osijeku koja sada prelazi pod okrilje Belja plus.

U Meggleu Hrvatska trenutno je 160 radnika, a 282 kooperanta s osječkog područja Meggleu isporučuju mlijeko. Obrazlažući odluku da Belje plus pokrene i dovrši pregovore s Meggleom o preuzimanju njihove proizvodnje u Hrvatskoj, glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško naglasio je kako su Belju potrebni dodatni proizvodni kapaciteti kako bi se iskoristili svi potencijali ABC svježeg krem sira koji je, podsjetio je Peruško, jedan je od najjačih regionalnih brandova i izvoznih proizvoda Grupe.

– Povlačenje Megglea omogućilo je da spomenute kapacitete osiguramo u kratkom roku. S pogonom u Osijeku osigurali smo preduvjete za razvoj novih proizvoda, proizvedenih od domaće sirovine, visoke kvalitete i više dodane vrijednosti – istaknuo je glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Predsjednik Uprave Belja plus Andrej Dean izrazio je očekivanje kako preuzimanje imovine Megglea može biti dodatan poticaj povećanju proizvedenih količina mlijeka i investicijama malih proizvođača u farme muznih krava u Hrvatskoj.

– To bi svakako pozitivno utjecalo na promjenu trendova, nakon što je ove godine u Hrvatskoj napokon zaustavljen dugotrajni pad proizvedenih količina mlijeka. Mliječna industrija je jedan od glavnih fokusa strategije od 2020. do 2025. u poslovnom području poljoprivreda u Fortenova grupi, a prehrambena industrija Belje biti će nositelj razvojnog zamaha u tom segmentu – poručio je Dean, koji je nedavno imenovan na čelo Belja plus.

Direktor Megglea Hrvatska Marjan Vučak najavio je da Uprava kojoj je na čelu do kraja godine nastavlja s procesom restrukturiranja svoga poslovanja sukladno dogovoru, istaknuo je, koji je postignut s sindikatima i uz pravovremeno i cjelovito ispunjavanje svih preuzetih obveza. To, među ostalim, znači da će Meggle Hrvatska isplatiti sve plaće i ugovorene otpremnine radnicima od kraja godine.

Fortenova grupa najavila je da će pripadajuća poslovna transakcija s Meggleom biti sprovedena kada regulatorna tijela odobre promjenu vlasništva tvrtke Meggle Hrvatska. Unutar Fortenove već sada se proizvodi oko deset posto ukupne količine mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj što čini oko pet posto domaćih potreba. Najveći dio mlijeka koje se proizvede u Belju plus koristi se za proizvodnju ABC krem sira čija se godišnja proizvodnja kreće se na razini 3.700 tona i za čiji su portfelj razvijeni planovi značajnog širenja.

Belje plus, uz tvornicu mliječnih proizvoda s spomenutim sirevima, u svom sastavu ima mliječno govedarstvo s više od 4000 krava koje godišnje daju 35 milijuna litara mlijeka. Preuzimanjem Megglea, Belje će povećati svoj udio u otkupu mlijeka na hrvatskom tržištu s trenutačno 11 na 16 posto, ali će i dalje ostati treći po veličini sudionik na pripadajućem tržištu, gdje dvije trećine tržišta drže Dukat s 42 posto i Vindija s 29 posto.

Izvor
Autor: