Search
Close this search box.

Fortenova grupa preuzela osječku mljekaru

Fortenova grupa preuzela osječku mljekaru

Fortenova grupa u četvrtak je preuzela proizvodni pogon osječke mljekare u kojoj će od 1. siječnja 2021. Belje plus nastaviti 70-godišnju tradiciju proizvodnje mliječnih proizvoda te zaposliti 88 radnika.

Preuzimanje imovine bivše Meggleove mljekare u Osijeku, kako se navodi u priopćenju Fortenove, realizirano je u skladu s potpisanim sporazumom s tvrtkom Meggle Hrvatska o kupoprodaji proizvodne imovine, nakon što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Belju plus odobrila namjeru provedbe koncentracije u djelatnosti proizvodnje mliječnih proizvoda.

Sirovinu za osječku mljekaru Belju isporučivat će 249 kooperanata, a ukupne procijenjene dnevne količine isporuke kreću se na razini većoj od 20.000 litara mlijeka.

Cijena mlijeka je tržišna i ovisi o kvaliteti mlijeka (I ili II razred), udjelu mliječne masti i udjelu proteina, navode iz Fortenove napominjući kako će Belje plus proizvođačima isplaćivati i tvorničke premije u skladu s količinama isporučenog mlijeka.

“U ovim okolnostima, dok svjedočimo tragedijama ljudi i cijelih gradova, osiguravanje budućnosti kroz obnovu, ne samo objekata, nego i gospodarstva, najveća je poruka optimizma koju možemo poslati stradalima. Sa širenjem mliječne proizvodnje u Fortenova grupi omogućili smo održanje zaposlenosti značajnog broja zaposlenika, kooperantima osiguravamo kontinuitet isporuka mlijeka, a kroz proizvode više dodane vrijednosti koje ćemo raditi u Osijeku, otvaramo i novu razvojnu perspektivu za Slavoniju i Baranju, pa i dodatna zapošljavanja u budućnosti”, rekao je glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Fortenova grupa je ovu akviziciju, kako je kazao, realizirala ciljano i u pravom trenutku. 

Osim što kupci sve više preferiraju proizvode od domaće sirovine, u 2020. je konačno zaustavljen trend drastičnog pada proizvodnje domaćeg mlijeka, pa će novi proizvodi koji će izlaziti iz ovih pogona biti dodatan poticaj rastu količinske proizvodnje i smanjivanju uvoza mlijeka u Hrvatsku, rekao je Peruško.

“Mislim da za jednu kompaniju, ali i za cijelu zajednicu, nema boljeg početka nove godine”, poručio je.

Predsjednik uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak izrazio je zadovoljstvo što se kontinuitet proizvodnje i prerade mlijeka u Osijeku i Slavoniji nastavlja.

“Postizanjem dogovora o prodaji imovine Fortenova grupi i Belju, Meggle Hrvatska i Meggle Grupa omogućili su nastavak proizvodnje i nastavak otkupa sirovog mlijeka od kooperanata. I to potvrđuje da smo, kao što smo najavili i inicijalno obećali, restrukturiranje poslovanja proveli maksimalno odgovorno i socijalno osjetljivo. Na vrijeme i u cijelosti ispunili smo sve obveze prema zaposlenima, kooperantima i svim našim drugim partnerima”, izjavio je.

Zahvalio je sindikatima, gradskim i županijskim vlastima kao i Ministarstvu poljoprivrede te lokalnoj zajednici na suradnji u ovom procesu i u prethodnim godinama. “Iako u manjem opsegu nastavljamo poslovanje u Hrvatskoj na isti način kao i do sada – ostajemo odgovoran poslodavac, pouzdan poslovni partner i aktivan član zajednice”, poručio je.

Predsjednik Uprave Belja plus Andrej Dean istaknuo je da Belje od danas ima dvije tvornice mliječnih proizvoda – jednu u Belom Manastiru i jednu u Osijeku. U Belom Manastiru nastavljaju s proizvodnjom ABC sira, a u Osijeku pokreću proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda za koje postoje proizvodne linije, naveo je.

“Imamo tradiciju proizvodnje, iskustvo i znanje pa je i logično da je za prvu investiciju Fortenova grupe izabrana upravo proizvodnja mliječnih proizvoda”, istaknuo je Dean.

Kooperanti osječke mljekare Belje su uglavnom OPG-ovi s područja pet slavonskih županija, od Mohova na istoku do Čađavice na zapadu, a uglavnom je riječ o farmama s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje mlijeka.

Izvor
Autor: