Search
Close this search box.

Pregled aktivnosti u Sindikatu PPDIV-a tijekom 2020. godine

Pregled aktivnosti za proteklu godinu, nažalost, moramo početi s globalnom pandemijom COVID-19 koja je bitno utjecala na planove i realizaciju istih tijekom gotovo svih dvanaest mjeseci.

Veliki dio planiranih i tradicionalnih aktivnosti Sindikata PPDIV-a poput organizacije dvaju redovnih seminara i sportskih susreta, ali i Kongresa, ove godine nije bilo moguće realizirati zbog opće poznate situacije s globalnom pandemijom izazvane koronavirusom.

U tijeku mjeseca ožujka, Sindikat PPDIV uspješno je održao radionice za povjerenike za zaštitu na radu u sve četiri regije.

Najvažnije teme kojima smo se bavili gotovo svakodnevno bile su: zaštita zdravlja radnika, očuvanje radnih mjesta i zaštita prihoda naših članova.

Protekla godina je bila izborna i provodili su se izbori u sindikalnim podružnicama, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, a što je otežalo provođenje istih, stoga je Glavni odbor u dva navrata svojim odlukama produžio rokove za provedbu a sve kako bi se izbori održali sukladno pravilima i Statutu Sindikata PPDIV-a.

U tvrtkama koje imaju sklopljene kolektivne ugovore bilo je daleko lakše razgovarati i dogovarati mjere za zaštitu sigurnosti radnika kao i njihove ekonomske sigurnosti, dok u tvrtkama gdje kolektivnog ugovora nema, vrlo često radnici nisu bili uključeni u donošenje mjera a, nažalost, vrlo su često i slabo informirani oko istih.

Proteklu godinu obilježili su i postupci mirenja, bilo ih je ukupno pet, zbog neisplate plaće dva, a zbog sklapanja kolektivnog ugovora tri.

Pokazatelj je to hrabrosti naših članova a ujedno i snage Sindikata PPDIV-a da kroz postupak mirenja dođe do željenog rezultata.

Važno je istaknuti da smo u svih pet slučajeva bili uspješni, plaće su isplaćene našim članovima, a kolektivni ugovori sklopljeni i to sa povoljnijim materijalnim pravima i boljim uvjetima rada.

Ukupno je u 2020. godini sklopljeno petnaest kolektivnih ugovora s boljim uvjetima rada i većim materijalnim pravima za naše članove.

Nakon dugih pet godina napokon su radnici Kaštelanskih staklenika dočekali da se u potpunosti namire njihova dugogodišnja potraživanja iz stečajnog postupka, strpljivost i trud koji smo uložili ranije i tijekom stečajnog postupka isplatio se u cijelosti – nagrada je to Sindikatu PPDIV-a a svakako i našim dugogodišnjim članovima.

Aktivnosti Sindikata PPDIV-a u Vodoprivredi Daruvar rezultirale su novim ulaganjem Županije u tvrtku kako bi se financijski stabilizirala i spasila od propadanja, a sve nakon niza sastanka s našim članovima, radnicima i županom Bajsom. Važno je napomenuti da o Vodoprivredi Daruvar ovisi još jedna tvrtka, Ribnjačarstvo iz Končanice, jer je Vodoprivreda vlasnik 80% udjela Ribnjačarstva.

Tvornici duhanskih proizvoda u Kanfanaru prijetilo je zatvaranje i gubitak radnih mjesta ne samo u Istri već i u Požeško-slavonskoj županiji. Sindikat PPDIV poduzeo je niz aktivnosti, održavani su razgovori, sastanci i medijski istupi a sve sa ciljem kako bi se očuvala proizvodnja i sačuvala radna mjesta. Vrlo brzo očekujemo potvrdu da smo u tome i uspjeli.

Sindikat PPDIV izradio je novu web stranicu, bolju, pregledniju, koja je sada dostupna na svim uređajima u istoj kvaliteti, što do sada nije bilo moguće.

Sindikatu PPDIV-a u protekloj 2020. godini pristupilo je 750 novih članova. Dokaz je to da ljudi vide što i kako radimo te uvažavaju i podržavaju naš rad.

Okolnosti u kojima smo ostvarivali svoje zadaće u protekloj godini bile su izuzetno teške (Covid-19, potresi u Zagrebu, Sisku i Petrinji) ali usprkos tome Sindikat PPDIV, bez obzira na sve, iza sebe ima još jednu uspješnu godinu.

 

PREDSJEDNIK

Denis Paradiš