Search
Close this search box.

PPDIV u posjeti Upravi Podravke d.d.

U četvrtak je vodstvo Sindikata PPDIV-a posjetilo Podravku kako bi održali sastanak s predsjednicom Uprave Podravke dr. sc. Martinom Dalić.

Tom prigodom predsjednik PPDIV-a Denis Paradiš zahvalio joj je na nedavno donesenim odlukama Uprave usmjerenima na poboljšanje statusa radnika Podravke. Istaknuo je Podravku kao svijetli primjer kompanije koja je i u ovim vrlo izazovnim vremenima uzrokovanima korona krizom pronašla rješenje za unapređenje materijalnih prava radnika.

Predsjednica Uprave dr. sc. Martina Dalić naglasila je kako joj je namjera u narednom razdoblju, između ostaloga, pokrenuti i tehnološku modernizaciju koja će pored podizanja efikasnosti poslovanja stvoriti i kvalitetnije uvjete za rad.

Sastanku je uz predsjednicu Uprave Podravke nazočio i član Uprave za financije Davor Doko, dok su uz predsjednika Sindikata PPDIV-a bili i dopredsjednici Ivica Blažević i Ksenija Horvat.

Da podsjetimo, u definiranju paketa mjera koji će za radnike Podravke značiti povećanje primanja od 1. travnja 2021. godine Uprava se rukovodila nastojanjem da uravnoteži tri cilja: poveća primanja radnika u Podravci d.d. i Mirni d.d., osigura ostvarivanje rezultata poslovanja koji su zadani Poslovnim planom i poveća oprez zbog neizvjesnosti izazvane trajanjem pandemije korona virusa.

Od 1. travnja 2021. u Podravci d.d. i Mirni d.d. i Belupu d.d. trajno će biti ukinuti koeficijenti složenosti poslova 1,67 i 1,77 na način da će najniži koeficijent složenosti poslova postati 1,87. Svi radnici koji danas imaju koeficijent složenosti 1,67 i 1,77 odnosno nešto više od 516 osoba će prijeći na koeficijent složenosti 1,87.

Od 1. travnja 2021. za sve radnike Podravke d.d. i Mirne d.d. koji imaju plaću utvrđenu temeljem tarife trajno će biti povećan koeficijent učinka na 1,15.

Od 1. travnja 2021. za sve radnike Podravke d.d. i Mirne d.d. bit će uveden nagradni dodatak uz mjesečnu plaću u iznosu do 250kn.

Paket mjera ukupno obuhvaća više od 3.250  radnika, a  najveće apsolutno povećanje primanja u pravilu donosi radnicima s najnižim kvalifikacijama i malim brojem godina staža. 

Konkretnije to znači da će za travanj (s isplatom u svibnju), primanja radnika s najnižom stručnom spremom bez staža, koji ne ostvaruje dodatke za smjenski rad, porasti za oko  500 kuna u odnosu na ono što taj radnik prima danas. Ukoliko isti radnik pak ima više od 10 godina staža i ostvaruje prosječne posebne dodatke za, na primjer, smjenski rad i uvjete rada porast primanja može biti veći od 700 kuna.

Za KV i VKV radnike, primjerice s koeficijentom 2,33, primanja će zbog povećanja koeficijenta učinka i mjesečnog dodatka na plaću porasti za oko 390 kn., dok će za VSS radnike s najvišim tarifnim koeficijentom složenosti primanja će porasti za oko 515 kn.

Dodatno, do sredine travnja, točnije 15. travnja, svim radnicima Podravke d.d. bit će isplaćena i jednokratna nagrada za rezultate poslovanja u 2020. godini u iznosu  do 1.250 kn neto, a ova nagrada se odnosi i na radnike Belupa d.d. i Mirne d.d.