Search
Close this search box.

Reforma ZPP-a: Uključivanje socijalnih uvjetovanosti u današnji politički dogovor velika je sindikalna pobjeda

Bruxelles, 25. lipnja 2021.

Suzakonodavci su postigli politički sporazum u vezi sljedeće reforme Zajedničke poljoprivredne politike nakon “Jumbo” trijaloga održanih 24. i 25. lipnja 2021. godine.

Po prvi puta u povijesti institucije EU-a su se dogovorile da reforma ZPP-a uključuje i uvjete rada milijuna radnika u poljoprivredi u Europi.

Komentirajući ishode “Jumbo” trijaloga, Kristjan Bargason, EFFAT-ov glavni tajnik, je rekao: “Današnji sporazum o reformi ZPP-a odlična je vijest za sve radnike u poljoprivredi u Europi. Prije nekoliko mjeseci EFFAT-ov zahtjev za socijalnom uvjetovanosti djelovao je beznadežno. Međutim, samo zahvaljujući podršci i mobilizaciji naših sindikata članica i naših saveznika, konačno je postalo moguće postići ZPP koji će pomoći u borbi protiv kršenja radničkih prava. Sada pozivamo ministre poljoprivrede da potvrde ovaj sporazum na sastanku Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo koji se održava sljedeći tjedan”.

Istovremeno, EFFAT izražava žaljenje što će zbog protivljenja Vijeća, države članice početi dobrovoljno primjenjivati socijalnu uvjetovanost tek od 2023. (kad sljedeća reforma stupa na snagu) i obvezujuće tek od siječnja 2025. Intenzivno ćemo raditi s našim sindikatima članicama na ubrzanju postupka primjene socijalne uvjetovanosti u baš svakoj državi članici kako bismo osigurali da se može početi posvuda primjenjivati već u 2023.

Zajedno s ključnim uključivanjem mehanizma socijalne uvjetovanosti u ovom sporazumu dogovoreni su i sljedeći važni elementi:

  • usluge za savjetovanje na farmama morat će pružati informacije poljoprivrednim radnicima o uvjetima rada i o informacijama koje radnici moraju dobiti.
  • Države članice imat će mogućnost promicati poboljšanje uvjeta rada i zapošljavanja u sklopu svojih intervencija u sektoru.

Što se tiče zelene arhitekture ZPP-a, EFFAT bi preporučio snažniji vezu između ZPP-a i ambicioznih ciljeva za okoliš u Europskom zelenom planu i Strategiji od polja do stola.

Današnji politički sporazum daje važan znak milijunima poreznih obveznika u Europskoj uniji i odlučujući je korak u pravom smjeru prema pravednijoj poljoprivredi u Europi.

https://effat.org/featured/cap-reform-the-inclusion-of-social-conditionality-in-todays-political-deal-is-a-great-trade-union-victory/