Search
Close this search box.

Javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta na području Općine Markušica

Današnjim dopisom, predsjednik Sindikata PPDIV-a Denis Paradiš obratio se ministrici poljoprivrede gospođi Mariji Vučković za hitnim sastankom vezano uz raspisivanje natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta na području Općine Markušica.

Kao predstavnici radnika zaposlenih kod spomenutog društva upoznati smo s tim da ukoliko PIK-VINKOVCI plus d.o.o. ne zadrži u zakupu poljoprivredno zemljište u Općini Markušica, postoji problem opstojnosti čitave proizvodnje te je najavljeno smanjenje broja zaposlenih.

Prema našim saznanjima, Općina Markušica je unatoč prigovorima i negativnom stavu Vukovarsko-srijemske županije, donijela Izmjene i dopune programa raspolaganja, te sukladno istim raspisala Javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta na području Općine Markušica kojim je ograničila maksimalnu površinu koju neka fizička ili pravna osoba može dobiti u zakup na najviše 15 ha poljoprivrednog zemljišta. Takvim natječajem PIK-VINKOVCI plus d.o.o. gubi preko 1000 ha obradivih površina i to na dijelu gdje ima izgrađen sustav navodnjavanja (kao i plan proširenja istog), farmu rasplodnih krmača kapaciteta 1350 komada te zapošljava preko 500 radnika.

Provedbom spomenutog natječaja PIK-VINKOVCI plus d.o.o. je najavio da će biti prisiljen smanjiti troškove i otpustiti minimalno 100 radnika te bi sva buduća ulaganja i razvoj u ratarsku, povrtlarsku i stočarsku proizvodnju bila onemogućena. PIK-VINKOVCI plus d.o.o. nam je skrenuo pozornost da je u više navrata upozoravao na nezakonitost takvog Programa raspolaganja i natječaja budući da smatra da su protivno Zakonu cijepane čestice radi umanjivanja proizvodno- tehnoloških cjelina.

Naši članovi se svakodnevno susreću s pitanjima da li će oni biti višak ukoliko se zemljište ne zadrži u zakupu te kako će osigurati egzistenciju svojim obiteljima ukoliko ostanu bez posla. Kao zastupnici radnika izražavamo veliku zabrinutost za naše članove, njihove obitelji te moguće buduće zapošljavanje radnika na takvim razdijeljenim i usitnjenim  poljoprivrednim zemljištima u našoj Slavoniji koja je ionako najviše pogođena iseljavanjima.

 

 

REGIONALNI URED
OSIJEK - REGIJA II.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija)

karta-regija2-ppdiv
Kristijan Mak

KRISTIJAN MAK
područni povjerenik

Trg Ante Starčevića 10/2
31000 Osijek
tel. 031/209-506
fax. 031/209-504
mob. 099/2095-350
kristijan.mak@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA