Search
Close this search box.

Sindikati najavljuju štrajk zbog otkaza u Holdingu: ‘Ovo nema veze s restrukturiranjem to je populizam‘

Sindikati najavljuju štrajk zbog otkaza u Holdingu: ‘Ovo nema veze s restrukturiranjem to je populizam‘

Nekoliko stotina ljudi u Zagrebačkom holdingu dobit će otkaze, a neki će biti raspodijeljeni na druga mjesta, sve u procesu restrukturiranja Holdinga. Na predloženom popisu je 544 radnika.

Pitanje kriterija jedna je od glavnih tema, a o njima su svoje rekli i sindikati koji su sazvali konferenciju za novinare kako bi iznijeli svoje stavove.

”Svjesni smo činjenice da se o otkazima u Holdingu govori već godinama, činjenica je da se cijelo vrijeme govorilo najviše o gubicima, da su se prelijevali i da nitko za njih nije odgovarao. Što je na kraju cijele te priče? Da je došlo do smjene vlasti i da na nova gradska vlast predlaže otkaze”, podsjetio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel Novosel i najavio da će biti sindikalnih akcija, javlja Dnevnik. 

”Nijedan od naših sindikata neće potpisati sporazum o otpuštanju radnika”, poručio je istaknuvši da nema nijednog prijedloga kako će u budućnosti funkcionirati Holding i riješiti dug od pet milijardi kuna: ”U javnost je puštena priča o uhljebima, netko za to treba odgovarati”.

”Sada je jedino činjenica da su oni zamislili da će dug riješiti tako da 12 grupa poslova, koje pretežno čine administrativni radnici, napraviti jednu grupu s određenim brojem zaposlenih koji mi ne znamo u ovom trenutku”, kazao je Novosel upozorivši da nisu dobili dokument o sistematizaciji niti vjeruje da on postoji. Stoga smatra: ”Dok ga ne bude, apsurdno je razgovarati o višku radnika”.

‘Poduzet ćemo sve pravne mjere’

”Tražimo da Uprava preusmjeri savjetovanja umjesto kriterija o viškovima i da se počne razgovarati o poslovnim planovima, potrebnom broju radnih mjesta, stručnosti i odgovornosti, a tek onda iz toga može proizaći određeni višak radnika”, kazao je šef SSSH, koji je najavio da će sindikati zajednički djelovati u obrani radnih mjesta u ZG Holdingu i da ta tvrtka postane primjer.

Hoće li biti štrajka, otvorena je mogućnost, a Novosel je poručio: ”Ovo nije restrukturiranje Holdinga, nego populističko smanjivanje broja ljudi”.

Podsjetimo, Koordinaciju SSSH sindikata Zagrebačkog holdinga d.o.o. čine Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH), Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH), Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV), Sindikat trgovine Hrvatske (STH), Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), te Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH).

”Smatramo da ovaj pristup rješavanju problema gubitka u poslovanju ne može biti razlog za otpuštanje radnika. Bez sveobuhvatne analize stvarnih problema, ne može se paušalno određivati broj radnika i koji je potencijalni višak. Mi iz dokumenata nismo iščitali mogućnost uštede na nekim drugim troškovima”, kazao je Baldo Kovačević, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH)

”Poručujem našim članovima i radnicima da ćemo poduzeti sve pravne mjere, da se ne moraju brinuti za radna mjesta, i da ćemo poduzeti sve akcije koje budu potrebne”, kazao je i istaknuo: ”Neprimjereno je da pred blagdansko vrijeme ovi radnici koji su se iščitali u tome da to dožive … sigurno se to odrazilo i na njihove obitelji i na njihov rad”.

”Holding nije imenovao ni voditelje pojedinih podružnica. Mi smo tražili da se razgovara po svakoj podružnici – što je višak, a što manjak. Tražili smo da se napravi sistematizacija radnih mjesta. Mi smo se očitovali na vrijeme. Holding je samo rekao – to je višak i slijedi otkaz. Nisu napravili razvojni program Holdinga”, upozorio je Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH).

”Sindikati nisu zaštitnici uhljeba i ne podržavaju zapošljavanje uhljeba. Mi nismo ti koji sprečavaju da se riješi pitanje takvih zaposlenika, kako u Holdingu tako i na državnom nivou”, naglasio je Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH), dodavši da su ”neki ispali kolateralne žrtve, a otkazi neće utjecati na financijsko stanje”.

I on je kao ključan problem istaknu da nisu napravljene analize o radnicima: ”U Vodovodu se otpuštaju radnici koji nisu administracija, npr. mjesto čistačice, upola ih se smanjuje, trenutno ne stižu obavljati svoj posao, sad se još dodatno smanjuje. Imamo i skladištare bez kojih sustav ne može funkcionirati jer oni rade 24 sata. Zaštitari, oni po posebnom propisu moraju štititi objekte od javnog interesa. Tko će to obavljati ako oni dobiju otkaz?”

”Okrenite guvernal u suprotnom smjeru, vratite se na početak, a to je da treba sjesti sa sindikatima. Nekad treba napraviti korak unazad da bi mogao napraviti dva koraka unaprijed, a sve u cilju građana Zagreba i radnika Grada Zagreba”, poručio je Rajković.

‘Nakaradno zapošljavanje’

”Nemamo mogućnost utvrditi postoji li višak radnika bez sistematizacije. Dok mi pričamo o kolektivnom višku 544 djelatnika u pojedinim podružnicama, u operativi radnika nedostaje. Otkazi neće riješiti nakaradno zapošljavanje koje se šutke događalo godinama”, upozorio je Denis Paradiš, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV).

Sindikati su kao ključnu stvar istaknuli da je potrebno izraditi poslovni plan Holdinga i utvrditi broj izvršitelja za svako radno mjesto: ”Ako vi nemate takav plan, idete kao guske u magli. Mi upravi Holdinga želimo pomoći, a ne odmoći”.

Istaknuli su i da ne žele da građani plaćaju skupe komunalije.

Hoće li se otkazi dijeliti po političkom ili nekom drugom ključu, pitanje je na koje je gradonačelnik Tomislav Tomašević krajem godine odgovorio istaknuvši da restrukturiranje u Holdingu mora ići uz jasno definirane kriterije.

”Riječ je o procesu koji je započeo na neki način još u studenom. Tada su se pojavile prve informacije o određenom višku radnika i radnica u Zagrebačkom holdingu na razini cijele grupe. Radi se o tome da je prvenstveno taj višak u administraciji. Što se tiče savjetovanja, ono je započelo i formalno i traje neko vrijeme. U tom savjetovanju će se jasnije definirati broj i kriteriji po kojima će se utvrđivati višak. Sva radna mjesta koja će se utvrditi kao višak u administraciji – ljudima će biti ponuđeno da odu na radna mjesta gdje je utvrđen manjak, a to je prvenstveno na operativnim poslovima”, rekao je Tomašević.

Upitan je li moguće da se nekome tko je bio na rukovodećoj poziciji ponudi posao smetlara, gradonačelnik je odgovorio potvrdno i objasnio da će oni koji ne prihvate te pozicije otići s otpremninama što je u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

Izvor
Autor: