Search
Close this search box.

S HUP-om o granskim kolektivnim ugovorima

U četvrtak 27.-og siječnja, održani su sastanci u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca na temu granskih kolektivnih ugovora. S obzirom na situaciju kakvu imamo danas na tržištu rada, nedavne izmjene Zakona o minimalnoj plaći te podršku vlade za jačanje bipartitnog socijalnog dijaloga te kolektivno pregovaranje, stvorili su se preduvjeti za pokretanje razgovora na tu temu. Na prvom takvom sastanku sudjelovalo je sedam sindikata udruženih u SSSH, predvođeni predsjednikom Mladenom Novoselom i to redom iz sektora graditeljstva, trgovine, ugostiteljstva, prometa, metalne industrije, drvne industrije te naš sindikat koji pokriva sektore poljoprivrede i prehrambene industrije, dok su sa strane HUP-a sudjelovali predstavnici HUP-ovih granskih udruga iz istih sektora, uz predsjednika HUP-a Mihaela Furjana te glavnog direktora HUP-a Damira Zorića.

Na sastanku su se otvorile teme kako bi u budućnosti imali više granskih kolektivnih ugovora u odnosu na postojeća dva sektora (građevinarstvo i ugostiteljstvo) te kako napraviti pomak u stvaranju uređenog sustava kolektivnog pregovaranja koji u Hrvatskoj nedostaje. Razgovaralo se o okvirnim strukturama granskih kolektivnih ugovora, o sustavima plaća te različitim dinamikama vođenja pregovora. U HUP-u su predsjednici sindikata kao i predsjednici granskih udruga ukazali na probleme i poteškoće s kojima se susreću te se raspravilo o prednostima i nedostacima potencijalnog ugovaranja novih granskih kolektivnih ugovora koji su nekad u Hrvatskoj postojali i bili su potpisani.

Zaključno je dogovoreno da sindikati i granske udruge nastave zajedničko djelovanje te da se uključe i sektorska socijalna vijeća. S obzirom na to da je ovo bio prvi sastanak u nizu koji nam prethode, na njemu su ispred Sindikata PPDIV-a sudjelovali predsjednik Denis Paradiš i Jasmin Kunjko, voditelj ekonomskih poslova sindikata.